FNV: Ambulancepersoneel gaat alsnog actie voeren

0
740

De in november opgeschorte acties van ambulancepersoneel gaan binnenkort alsnog door. Eind november stelde minister Bruins 19,5 miljoen euro extra beschikbaar om de aanhoudende problemen in de sector, zoals personeelstekorten en hoge werkdruk, aan te pakken. Van dit bedrag is 13,5 miljoen bedoeld voor extra loonkosten in 2018. Waar en wanneer er actie wordt gevoerd, besluit de FNV deze week in samenspraak met de leden.

Extra toelage voor ambulancemedewerkers

‘Vandaag is het overleg met de werkgevers over de besteding van de 13,5 miljoen euro stukgelopen’, zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Wij willen dat elke werknemer in 2018 een minimale extra toelage van 1.500 euro krijgt. Ambulancemedewerkers werken al jaren op de top van hun kunnen en verdienen deze extra waardering mede omdat zij minder krijgen dan collegae elders in de zorg. De werkgevers willen het geld echter niet aan deze loonkosten besteden, maar gebruiken om hun financiën te versterken mede in afwachting van of zij over 2 jaar weer een vergunning krijgen.’

Zorg voor patiënten in het geding

Afgelopen zomer stuurden ambulancemedewerkers de minister en Ambulancezorg Nederland (AZN) ultimata, waarin ze aangaven dat de situatie op de ambulances onhoudbaar is geworden. De personeelstekorten zijn zo hoog opgelopen, dat de gaten zelfs niet meer met uitzendkrachten te dichten zijn. Steeds minder verpleegkundigen kiezen voor een baan op de ambulance omdat de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden minder aantrekkelijk zijn dan elders.

Uit het FNV-rapport Het grote falen van de ambulancetop bleek afgelopen oktober dat de zorg voor patiënten bij meerdere regio’s echt in het geding is gekomen. Met de huidige bezetting redt tweederde van de ambulancediensten het niet om binnen 15 minuten bij spoed ter plaatse te zijn.

De ultimata en het rapport leidden afgelopen november tot een gesprek met de minister, werkgevers, zorgverzekeraars en toezichthouder NZA. Naast het extra geld dat de minister beschikbaar stelde, zegde hij toe meer sturing te zullen geven aan de Regionale Overlegorganen Acute Zorg (ROAZ). Seifert: ‘Dat de minister meer druk zou gaan uitoefenen, was één van onze belangrijkste eisen.’

Personeel verdient waardering

Gisteren kwam ook de NZA met een rapport naar buiten over de aanhoudend slechte situatie van de aanrijtijden. ‘Het is goed om te zien dat onze signalering van de afgelopen zes jaar nu eindelijk serieus wordt genomen en ook andere partijen zich actiever bezighouden met de ambulancesector. De Inspectie en NZA hebben nu ook geconstateerd dat meerdere regio’s niet voldoen aan de wettelijke aanrijtijden en dat er nog niets is verbeterd op dit punt. Het is dan ook ongelooflijk dat werkgevers hun personeel niet willen belonen met de waardering die zo hard nodig is in deze sector. Ze moeten de sector juist aantrekkelijk maken voor nieuwe medewerkers om eindelijk tot een structurele oplossing te kunnen komen voor deze sector’, stelt Seifert.

Bron: FNV

Vorig artikelSEIN behaalt NIAZ accreditatie
Volgend artikelErnstige voedselinfectie door salmonella verhoogt de kans op darmkanker
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.