Hoe een behandeling voor eczeem ook astma kan verzachten

0
2579

Allergische reacties zoals eczeem en astma komen bijzonder vaak voor. Bovendien lopen kinderen met atopische dermatitis – een specifieke vorm van eczeem – meer risico om later ook astma te ontwikkelen. Dat fenomeen, ook wel atopische mars genoemd, zette een team onderzoekers van VIB-UGent aan het denken: wat als we de ontwikkeling van astma kunnen tegenhouden door eczeem te behandelen? De resultaten van hun onderzoek verschijnen in het toonaangevende vakblad Journal of Investigative Dermatology.

Dr. Julie Deckers, Prof. Karolien De Bosscher en Prof. Hamida Hammad gebruikten muizen om het verband tussen eczeem en astma verder te ontrafelen. Daarbij maakten ze gebruik van huisstofmijt: blootstelling aan die boosdoeners kan bij allergische personen immers ontstekingen van zowel de huid als de longen veroorzaken.

De mars van huid naar longen

Uit de eerste tests bleek dat, zoals verwacht, het door huisstofmijt veroorzaakte eczeem leidt tot een allergische reactie in de longen. Dr. Julie Deckers (VIB-UGent): “Verrassend daarbij is wel dat die astmatische reactie anders is dan wanneer de longen rechtstreeks aan de huisstofmijt blootgesteld worden. Deze resultaten bieden ons belangrijke inzichten in de werking van de atopische mars.”

Twee ziekten, één behandeling

De echte uitdaging van de studie lag echter in de onderzoeksvraag of het verzachten van eczeem de ontwikkeling van astma kan verhinderen. Dr. Julie Deckers (VIB-UGent): We combineerden twee ontstekingsremmers in één behandeling voor onze muizen. De therapie verlichtte succesvol de ernst van het eczeem en slaagde er tegelijk in om de allergische reactie in de longen te temperen. Hoewel de behandeling onvoldoende bleek om de ontwikkeling van astma volledig tegen te gaan, zetten we hiermee toch al belangrijke stappen richting een therapie die het effect van de atopische mars reduceert.”

De onderzoekers gaan nu op zoek naar industriële partners om klinische proeven voor de behandeling op te zetten en de sprong van muis naar mens te maken. Tegelijk blijven ze verder speuren naar de precieze werking van de atopische mars, om het fenomeen in de toekomst een halt toe te kunnen roepen.

Financiering
Fund for Scientific Research (FWO),

Publicatie
Co-activation of GR and PPAR in murine skin prevents worsening of atopic march, Julie Deckers et al., Journal of Investigative Dermatology, 2017

Een doorbraak in onderzoek betekent niet hetzelfde als een doorbraak in de geneeskunde. De verwezenlijkingen van VIB-onderzoekers kunnen de basis vormen voor nieuwe therapieën, maar het ontwikkelingstraject neemt nog jaren in beslag. Dit kan veel vragen oproepen. Iedereen kan met vragen omtrent dit onderzoek terecht: patienteninfo@vib.be.