Manifest vraagt om investering in kwaliteit van verpleegkundige zorg

0
1417
Verpleegkundigen, onderzoekers, beleidsmakers en bestuurders hebben het manifest Kwaliteit van zorg, nu en in de toekomst ondertekend. Hiermee roepen zij de bewindslieden van de ministeries VWS en OCW op om fors te investeren in de noodzakelijke kwaliteit van de verpleegkunde....

Verpleegkundigen, onderzoekers, beleidsmakers en bestuurders hebben het manifest Kwaliteit van zorg, nu en in de toekomst ondertekend. Hiermee roepen zij de bewindslieden van de ministeries VWS en OCW op om fors te investeren in de noodzakelijke kwaliteit van de verpleegkunde. Om zo het werk van de meer dan 300.000 verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden een betere wetenschappelijke basis en een adequate kennisinfrastructuur te geven.

“Slimmer werken is noodzakelijk. Want de druk op de zorgpraktijk neemt steeds verder toe”, licht Chief Nursing Officer Marieke Schuurmans toe. “Door een groeiend aantal ouderen en chronisch zieken en schaarste aan verpleegkundigen en verzorgenden.”

Het manifest is ondertekend door ruim honderd verpleegkundigen, onderzoekers, beleidsmakers en bestuurders. Gezamenlijk roepen zij de ministeries VWS en OCW op om een duurzaam kennisprogramma en kennisinfrastructuur in te stellen voor de verpleging & verzorging én om te zorgen voor betrokkenheid uit het veld.

Kennisprogramma en kennisinfrastructuur Verpleging & Verzorging

Om nu en in de toekomst kwaliteit van zorg te blijven bieden is wetenschappelijke onderbouwing van het handelen van verpleegkundigen en verzorgenden een conditio sine qua non. Kwaliteit van zorg gaat over beroepsinhoudelijke aspecten, context, duurzaamheid en beleid waarbij de relatie tussen verpleegkundigen en patiënten(uitkomsten) een grote rol speelt. Het wetenschappelijk onderzoek dat hierbij past is practice based, het laboratorium is de dagelijkse praktijk van de verpleegkundige en de verzorgende. Een goede vertaling en inbedding van onderzoeksresultaten naar de beroepspraktijk en het onderwijs is een voorwaarde om kwaliteit van zorg te borgen.

Betrokkenheid van het hele veld

Hiermee roepen de ondertekenaars alle partijen op die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening van verpleegkundigen en verzorgenden op te zorgen voor een duurzaam, samenhangend en omvangrijk kennisprogramma voor verpleegkundigen en verzorgenden. Samenwerking en actieve inzet van alle partijen is gewenst. Gezamenlijk kunnen wij zorgen dat het handelen van verpleegkundigen en verzorgenden een betere wetenschappelijke fundering krijgt, zodat de professional hoge kwaliteit van zorg kan leveren en de patiënt de best mogelijke zorg ontvangt.

10 verpleegkundig onderzoekers

Voorbeelden van nieuwe inzichten werden op vrijdag 19 januari 2018 gepresenteerd door tien verpleegkundig onderzoekers die het postdocprogramma Leadership Mentoring in Nursing Research (LMNR) hebben afgemaakt. Ze laten zien dat meer wetenschap in de verpleegkunde leidt tot betere uitkomsten voor de patiëntenzorg. En dat verpleegkundig onderzoek een zeer breed scala aan onderwerpen kent:

Anne Eskes (AMC): verpleegkundige zorg en chirurgisch succes

Nienke Bleijenberg (UMC Utrecht): proactieve ouderenzorg in de wijk

Betsie van Gaal (Radboudumc): zelfmanagement bij chronisch zieken

Onno Helder (Erasmus MC): technologie in de verpleegkunde

Erwin Ista (Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis): comfort van ernstig zieke kinderen

Roelof Ettema (UMC Utrecht): ontwikkeling interdisciplinaire zorgpaden

Janneke de Man-van Ginkel (UMC Utrecht): zorg na een beroerte

Anita Huis (Radboudumc): infectiepreventie in de verpleegkunde

Judith Meijers (Maastricht University): palliatieve zorg

Getty Huisman-de Waal (Radboudumc): focus op basiszorg

Het post-doc programma is gefinancierd door ZonMw en is een samenwerking van UMC Utrecht / Hogeschool Utrecht, Maastricht University en Radboudumc.

Vorig artikelLeerlingen denken mee over bewegwijzering Spaarne Gasthuis
Volgend artikelHuisartsen registreren alcoholmisbruik bij patiënten vrijwel niet
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.