Nederland heeft een betere #donorwet nodig!

Array

Nederland heeft een betere nodig! De duidelijkste ‘waarom’ uitleg ooit.

De wachtlijst voor een donororgaan
  • Op dit moment staan er ruim 1.100 mensen op de wachtlijst voor een donororgaan
  • Er zijn meer mensen die een donororgaan nodig hebben; de criteria om op de wachtlijst te komen zijn streng
  • Jaarlijks overlijden bijna 150 mensen omdat een donororgaan te laat komt
  • Jaarlijks vallen rond de 100 mensen van de wachtlijst omdat hun conditie gedurende het wachten zo verslechtert dat ze niet meer transplantabel zijn
  • De kans dat je zelf orgaan nodig hebt is veel groter dan dat je donor wordt

Aantal transplantaties NL versus andere landen

  • In de afgelopen 25 jaar is het aantal postmortale donoren op het zelfde niveau gebleven in Nederland, ondanks alle inspanningen.
  • In 2015 zijn er minder organen getransplanteerd in Nederland dan in 2014. In 2016 houdt de daling aan met 16 procent minder transplantaties. In 2016 houdt de daling aan met 16% minder transplantaties. 
  • Een Actief DonorRegistratiesysteem verhoogt het aantal orgaandonoren, blijkt uit het rapport ‘Orgaandonatiesystemen in de EU’ en internationaal onderzoek in landen met zo’n systeem.
  • Landen als België en Spanje doen het twee tot bijna drie keer zo goed als Nederland.

Steeds meer landen stappen over op een Actief Donor Registratiesysteem, zoals ook Frankrijk en Wales.

Gevonden op >

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen