Gele koorts-vaccin nodig voor alle reizigers naar Brazilië

Array

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Wetenschappelijke Studiegroep voor Reisgeneeskunde raadt alle reizigers naar Brazilië aan zich te laten inenten tegen gele koorts, ongeacht de streek die ze bezoeken. Ook reizigers die voor carnaval naar Rio de Janeiro of Sao Paolo gaan, moeten gevaccineerd worden.

Gele koorts

Gele koorts is een virale aandoening die door muggen wordt overgebracht. In januari 2018 werden in Brazilië alweer nieuwe gevallen van gele koorts gesignaleerd, ook in gebieden die voorheen bekend stonden als niet-risico-zone. In Brazilië is een dan ook een algemene nationale vaccinatiecampagne aan de gang.

Een gele koorts-vaccinatie moet in principe 10 dagen voor vertrek toegediend worden. Ook als u te laat bent, kan de vaccinatie nuttig zijn tijdens langere vakanties. Als u nog niet beschermd bent door de vaccinatie, pas dan zeker nauwgezet muggenwerende maatregelen toe om het risico zoveel mogelijk te beperken. Als reizigers jonger dan 9 maanden of ouder dan 60 jaar zijn, moet de arts de voor- en nadelen van vaccinatie afwegen.

Bron: ITG

Recente artikelen