De achillespees bestaat niet, het zijn er drie

Array

De achillespees blijkt complexer dan gedacht. Het is namelijk niet één pees, maar bestaat uit drie verschillende pezen die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Dit blijkt uit onderzoek van de VU onder leiding van onder meer bewegingswetenschapper Huub Maas.
Deze ontdekking geeft nieuwe inzichten in het functioneren van een van de belangrijkste pezen in ons lichaam. Dit kan bijdragen aan nieuwe therapieën voor herstel van blessures. Goed nieuws voor hardlopers en andere sporters waarbij de achillespees vaak voor problemen zorgt.

De kracht van de achillespees

De achillespees is de sterkste pees in het menselijk lichaam. Het kan tijdens het hardlopen lasten van meer dan 900 kg dragen. Ondanks zijn sterkte is hij erg vatbaar voor blessures en het is nog niet bekend welke factoren een goed of slecht herstel van blessures voorspellen. Maas: “De achillespees brengt de krachten van drie kuitspieren over op het skelet. Uit onze studie blijkt dat de verschillende peesdelen onafhankelijk van elkaar bewegen als slechts één van de drie kuitspieren actief is. Verder blijkt dat de subpezen verschillende stijfheden hebben en dat de stijfheid van de subpezen anders is dan verwacht. Dit kan mogelijk bijdragen in het begrijpen van het ontstaan en het herstel van peesblessures.”

Onderzoek waarbij de achillespeeskrachten zijn gemeten, toont aan dat de belasting niet altijd gelijkmatig over het gehele dwarsdoorsnede-oppervlak van de pees wordt verdeeld. Dit is mogelijk omdat de achillespees verbonden is met drie kuitspieren, die verschillende eigenschappen en functies hebben. Maas: “Bij het maken van kniebuigingen, bewegen de verschillende delen van de achillespees ten opzichte van elkaar. Onderzoek naar deze relatieve bewegingen binnen de Achillespees helpt de normale en pathologische functie ervan te begrijpen en geeft inzicht het ontstaan en herstel van peesblessures.”

Bron: VU

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen