Farmacotherapeutisch Kompas biedt nu ook inzicht in prijzen en kosten van geneesmiddelen

Array

Overzichten van geneesmiddelkosten en geneesmiddelprijzen maken voortaan ook deel uit van het vernieuwde Farmacotherapeutisch Kompas (FK). Dat betekent dat gebruikers van het FK prijzen kunnen vergelijken van geneesmiddelen binnen een werkzame stof, een geneesmiddelgroep óf bij een gekozen indicatie. Omdat ook de eventuele eigen bijdrage van een middel wordt getoond, kan dat de voorschrijver helpen bij het beantwoorden van vragen van patiënten.

Specialité en generieke producten

De kostenoverzichten zijn op de naam van het specialité en op naam van generieke producten op te zoeken. Een generiek geneesmiddel is therapeutische gelijkwaardig aan een origineel farmaceutisch product (specialité) waarvan het patent is verlopen. Voor het goed kunnen vergelijken van geneesmiddelen worden de prijzen uitgedrukt in vergelijkbare eenheden.

Gemiddelde bedragen

De bedragen in de kostenoverzichten zijn gemiddelden, inclusief 6% BTW en exclusief het aflevertarief van de apotheek. De gemiddelden zijn bepaald over geneesmiddelen met gelijke werkzame stof, productnaam, sterkte en toedieningsvorm. De kostengegevens worden maandelijks geactualiseerd en zijn afkomstig van Z-Index: de intermediair die zorginformatie verzamelt, controleert, verrijkt, koppelt, beheert en verspreidt.

Vanaf 1982 onafhankelijke informatie over geneesmiddelen en farmacotherapie

Het FK biedt al vanaf 1982 onafhankelijke informatie over geneesmiddelen en de behandeling van aandoeningen met geneesmiddelen (farmacotherapie). Het doel van het FK is (aspirant) artsen en verpleegkundigen te ondersteunen bij gepast voorschrijven van geneesmiddelen. Dit houdt in dat geneesmiddelen waarvan de werking niet is aangetoond, niet moeten worden voorgeschreven, al zijn deze nog zo goedkoop. En dat dure geneesmiddelen waarvan de werking is aangetoond, moeten worden voorgeschreven als er geen ander middel beschikbaar is.

Kostenoverzichten op de website Farmacotherapeutisch Kompas

Bron: Zorginstituut Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen