
Hospital at Home: zorgprogramma voor ouderen met dementie
ArrayOuderen met dementie die een acute ziekte krijgen zoals longontsteking, hartfalen of blaasontsteking, worden vanwege deze lichamelijke crisissituatie regelmatig verwezen naar het ziekenhuis voor een behandeling. Vooral voor deze groep ouderen is het ziekenhuis een relatief onveilige omgeving waarin zij te maken kunnen krijgen met vallen, ondervoeding, acute verwardheid en spierzwakte.
De Hospital At Home (H@H) studie onderzoekt bij ouderen met dementie die naar de spoedeisende hulp worden verwezen in verband met een acute ziekte, de uitkomsten van een ziekenhuisbehandeling thuis ten opzichte van een ziekenhuisbehandeling. Het doel is om naast uitkomsten zoals kwaliteit van leven, fysiek functioneren en herstel, ook kosten en complicaties van zowel het H@H-zorgprogramma als de acute ziekenhuisbehandeling te onderzoeken. De deelnemers aan de studie worden gezien op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis en loten, na toestemming, voor een reguliere ziekenhuisbehandeling of een behandeling door een gespecialiseerd team thuis. In totaal worden ruim 250 patiënten onderzocht.
De Hospital At Home (H@H)-studie onderzoekt de uitkomsten van een ziekenhuisbehandeling thuis ten opzichte van een ziekenhuisbehandeling. Dit doen ze onderzoekers bij ouderen met dementie die naar de spoedeisende hulp worden verwezen in verband met een acute ziekte. Het doel is om naast kwaliteit van leven, fysiek functioneren en herstel, ook kosten en complicaties van zowel het H@H-zorgprogramma als de acute ziekenhuisbehandeling te onderzoeken. Op basis van de resultaten willen de onderzoekers de introductie van ziekenhuiszorg thuis in Nederland een stap dichterbij brengen. Oudere mensen met dementie hoeven dan bij een acute ziekte niet meer tegen hun wens in uit hun vertrouwde omgeving te worden gehaald. Bovendien levert het programma naar verwachting een betere kwaliteit van zorg op en leidt het tot meer patiënttevredenheid en minder mantelzorgbelasting.
Projectleider: Prof. dr. S.E. de Rooij, AMC en UMCG
Contact: [email protected]
Samenwerkende partijen: Stichting Effectieve Ouderenzorg, UMCG, Zorgbelang Nederland, Zorg Innovatie Forum, Cordaan, umcGroningen Thuis, Alzheimer Nederland, AMC, Ambulance Amsterdam
Lees ook: artikel ‘Hospital@Home doet recht aan de wensen en noden van kwetsbare ouderen met dementie’
Bron: UMCG