Bewust gebruik van kalmerende medicijnen voor bewoners Treant

Bewoners met dementie zijn soms agressief, angstig of nerveus zonder dat duidelijk is waar dit door komt. Onbegrepen gedrag kan aanleiding zijn tot het gebruik van psychofarmaca (kalmerende medicijnen). Psychofarmaca werken echter beperkt en hebben soms ongewenste bijwerkingen zoals sufheid, spierstijfheid en lusteloosheid. Reden genoeg voor Treant om mee te doen aan landelijk onderzoek naar het bewust gebruik van psychofarmaca. Het onderzoek wordt uitgevoerd op locatie Weidesteyn in Hoogeveen.

‘Psychofarmaca hebben vaak een ingrijpend effect op bewoners. Dit raakt mij als verpleegkundige, want kalmerende middelen zijn niet altijd nodig bij onbegrepen gedrag’, zegt Bettina Kluter, verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie. ‘Door mee te doen aan landelijk onderzoek krijgen wij inzicht in het gebruik van psychofarmaca en beperken we onnodig gebruik, waardoor we de kwaliteit van het leven van bewoners kunnen verbeteren.’

Meten is weten

In maart 2017 deed Treant al onderzoek naar het gebruik van psychofarmaca onder tachtig bewoners met dementie. Onderzocht werd voor welk gedrag er psychofarmaca werd gebruikt. ‘Bij slechts 40% van onze behandelingen voor onbegrepen gedrag gebruiken we psychofarmaca. Landelijk is het gebruik veel hoger, namelijk 61%’, vertelt Kluter. ‘Dit is al een prachtige resultaat, maar er is altijd ruimte voor verbetering.’

Verder afbouwen

Treant zoekt daarom de komende maanden samen met naasten van bewoners en een coach van Vilans naar meer mogelijkheden en alternatieven voor de behandeling van onbegrepen gedrag. Op deze manier hoop Treant het gebruik van psychofarmaca nog verder af te bouwen.

Landelijke bewustwording

Het onderzoek naar bewust gebruik van psychofarmaca is onderdeel van het landelijke programma ‘Beter af met minder’ dat door het samenwerkingsverband Universitair Netwerk Ouderenzorg-UMCG (UNO-UMCG) en Vilans is gestart. Doel is landelijke bewustwording gebruik psychofarmaca.

Deelnemende organisaties onderzoek bewust gebruik psychofarmaca zijn:

  • ZINN
  • Treant Zorggroep
  • De Hoven
  • Dignis
  • TriviumMeulenbeltZorg
  • Meriant

Bron: Treant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen