‘Samen tegen Darmkanker’ wil met meer data behandeling darmkanker verbeteren

Array

‘Laat kennis niet verloren gaan’
Het nieuwe platform ‘Samen tegen darmkanker’ wil met meer data de behandeling van darmkanker verbeteren. ‘Laat kennis niet verloren gaan’ is voor dit platform het ultieme doel. Het roept alle patiënten met darmkanker op om met medisch specialisten en onderzoekers samen te werken tegen deze veelvoorkomende ziekte. Toekomstige patiënten met darmkanker kunnen beter behandeld worden als patiënten die nu darmkanker hebben hun gegevens delen.

Het nieuwe platform is een initiatief van het Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC), ondersteund door IKNL en de Dutch ColoRectal Audit (DCRA), die wordt ondersteund door DICA. Met het platform willen zij activiteiten rond onderzoek en gegevensverzameling op elkaar afstemmen. Zo ontstaat tijdswinst, samenhang en efficiëntie. Hierdoor kunnen patienten effectiever behandeld worden.

Per dag krijgen bijna 40 Nederlanders de diagnose dikkedarmkanker. Dat betekent dat er 14.000 patiënten per jaar met deze diagnose worden geconfronteerd. Het is daarmee, na huid- en borstkanker de derde, meest voorkomende kankersoort in Nederland. Het is nodig om de data van alle patiënten met darmkanker te verzamelen en aan onderzoekers beschikbaar te stellen, zodat de behandeling van toekomstige patiënten steeds persoonlijker kan worden. Medisch specialisten en onderzoekers kunnen met behulp van klinische gegevens en weefsel, bloed en patiënt gerapporteerde uitkomsten in kaart brengen welke patiënten baat hebben bij welke behandeling. Op deze manierworden zorg en onderzoek geïntegreerd.

Op het platform Samen tegen Darmkanker (www.samentegendarmkanker.nl) komen onderzoekers, medisch specialisten en patiënten samen. Zij vinden er uitgebreide informatie over darmkanker. Ook kunnen patiënten er aangeven dat zij bereid zijn hun gegevens te delen.

Samen tegen Darmkanker is een initiatief van:

Dutch ColoRectal Audit (DCRA): De DCRA is ondedeel van het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA). DICA faciliteert kwaliteitsregistraties voor medische beroepsverenigingen, dokters en ziekenhuizen, ten behoeve van landelijke kwaliteitsverbetering, onderzoek en transparantie. De DCRA doet dit voor de primaire behandeling van darmkanker.

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) IKNL werkt samen met medisch professionals en andere zorgexperts aan continue verbetering van de oncologische- en palliatieve zorg. De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) is hierbij een cruciaal middel.

Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC) is een studie van de De Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG) en biedt een infrastructuur voor het uitvoeren van studies naar darmkanker. Binnen dit cohort worden klinische gegevens, weefsel, bloed en patiënt gerapporteerde uitkomsten verzameld van patiënten die hiervoor toestemming geven.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen