Gezond op reis met goede voorbereiding en tijdige vaccinaties

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen adviseert Belgische reizigers om zich goed te informeren over hun vakantiebestemming en tijdig vaccinaties en gezondheidsadvies te halen. Ook bij dichtbijvakanties is het bewust omgaan met gezondheidsrisico’s van belang.

Nu de lange winter achter de rug is, bereiden miljoenen Belgen zich voor op hun voorjaars- of zomervakantie. Daarom hebben reisklinieken zoals die van het ITG de komende maanden hun handen vol aan het toedienen van vaccinaties en het geven van advies over gezondheid op reis.

Het ITG raadt mensen aan om zich vooraf goed te informeren over hun bestemming en minstens een maand – en het liefst langer – van tevoren een afspraak te maken voor vaccinaties. Reizigers kunnen ook bij huisartsen terecht voor advies en de meeste vaccinaties, behalve voor gele koorts. In een reiskliniek krijg je daarnaast gespecialiseerd reisadvies, bijvoorbeeld voor langdurige avontuurlijke reizen in de tropen, of reizen met een bestaande medische conditie.

Tekenencefalitis

Goed voorbereid op reis vertrekken is niet alleen belangrijk bij verre reizen. Ook dichterbij huis moeten gezondheidsrisico’s goed overwogen worden. Zo komt het door teken overgebrachte tekenencefalitis voor in bosrijke gebieden in Centraal-Europa, waaronder Oostenrijk.

Een reis zonder gezondheidsproblemen, naar de tropen of dichterbij huis, valt of staat met een goede voorbereiding. Iedereen, ook ervaren reizigers en mensen die familie bezoeken in hun land van herkomst moeten zich goed informeren over de risico’s op de plaats van bestemming. Een gewaarschuwd mens telt voor twee,” zegt dr. Ula Maniewski van het ITG.

ITG

Een afspraak in de reiskliniek van het ITG boek je best minstens vier weken op voorhand via www.itg.be/afspraak. Houd er rekening mee dat wachttijden momenteel al oplopen tot meer dan twee weken. Op de website van het ITG, www.reisgeneeskunde.be,  vind je reisadvies per land. Er is op die website ook specifiek aandacht voor dichtbijvakanties.

In 2017 bezochten 18.304 Belgen de reiskliniek van het ITG voor advies en vaccinaties, een lichte stijging ten opzichte van de 17.823 reizigers in 2016.

Bron: ITG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen