Links: Running Blind, winnaars van de eervolle vermelden. Midden: Arend de Kloet, Pascal van der Krogt en wethouder Karsten Klein. Rechts: drie betrokkenen van de Biesieklette en mevrouw Henny Bakker Kemp, winnaars van de aanmoedigingsprijs. Foto: Valerie Kuypers

Mobilitheek in Sportcampus Zuiderpark wint Onbeperkt070-prijs

Array
Uitleen van mobiliteitshulpmiddelen voor mensen met een beperking perfect voorbeeld van inclusie in Den Haag

Uit ruim 60 ingezonden initiatieven en ideeën is vandaag onder grote belangstelling de winnaar van de Onbeperkt070-prijs bekendgemaakt in Hilton The Hague. Wethouder Karsten Klein reikte de Haagse beeldvormingsprijs uit aan Arend de Kloet, aanjager van het idee om in de Sportcampus Zuiderpark een ‘Mobilitheek’ te openen, waar mensen met een beperking mobiliteitshulpmiddelen kunnen lenen.

De Mobilitheek moet meer sport en beweging onder Hagenaars stimuleren, door het laagdrempelig uitproberen van hulpmiddelen mogelijk te maken en deskundige begeleiding en advies aan te bieden. Het idee is tot stand gekomen in samenwerking met de Haagse Hogeschool, gemeente Den Haag en Livit. Het initiatief ontving een geldbedrag van €7.500 ten behoeve van de uitvoering. De aanmoedigingsprijs van €2.500 werd gewonnen door Henny Bakker Kemp, die met haar initiatief om de Biesieklette rolstoelriksja’s te laten verhuren, actief meedenkt hoe ook de binnenstad van Den Haag toegankelijker kan worden gemaakt. Running Blind, de organisatie die sinds twee maanden Nordic Walking aanbiedt voor mensen met een visuele beperking, ontving een eervolle vermelding. Meer informatie over de Onbeperkt070-prijs is te vinden op www.voorall.nl/onbeperkt070/.

Links: Running Blind, winnaars van de eervolle vermelden. Midden: Arend de Kloet, Pascal van der Krogt en wethouder Karsten Klein. Rechts: drie betrokkenen van de Biesieklette en mevrouw Henny Bakker Kemp, winnaars van de aanmoedigingsprijs. Foto: Valerie Kuypers

Links: Running Blind, winnaars van de eervolle vermelden. Midden: Arend de Kloet, Pascal van der Krogt en wethouder Karsten Klein. Rechts: drie betrokkenen van de Biesieklette en mevrouw Henny Bakker Kemp, winnaars van de aanmoedigingsprijs. Foto: Valerie Kuypers

De jury koos voor de Mobilitheek, omdat het op vele aspecten een perfect voorbeeld van inclusie is. Zo is het een innovatief idee, dat vermenigvulbaar en uitrolbaar is op andere plekken in de stad, de participatie in de samenleving verbetert en deels kan worden bewerkstelligd met het te winnen prijzengeld. ‘Daarnaast heeft de doelgroep duidelijk voordeel van het idee, dat volledig in lijn is met de plannen om de participatie in Den Haag de komende jaren flink te laten groeien’, aldus het juryrapport.

Arend de Kloet, orthopedagoog, psycholoog, lector revalidatie en initiatiefnemer van de Mobilitheek: ‘We zijn ontzettend blij met het winnen van de Onbeperkt070-prijs. Wij vinden het belangrijk dat iedereen met plezier kan sporten. De Mobilitheek is een mooie start voor hen die willen weten wat er mogelijk is op het gebied van bewegen met een beperking. Veel mensen komen in aanmerking voor hulpmiddelen, maar vaak zijn deze niet op maat gemaakt en blijven ze ongebruikt. De Mobilitheek biedt niet alleen de gelegenheid om deze hulpmiddelen rustig uit te proberen, maar geeft ook advies op maat. We hopen hiermee sportparticipatie in de stad te stimuleren.’

Beweegloket

Pascal van der Krogt, student bewegingstechnologie, is nauw betrokken bij het initiatief: ‘Met het openen van het Beweegloket in de Sportcampus, waar men advies kan inwinnen over sporten met een beperking, is er al een mooi begin gemaakt. We gaan nu kijken naar de financiële mogelijkheden om de Mobilitheek te realiseren en zullen daarvoor in gesprek gaan met de gemeente en verschillende sleutelfiguren en bedrijven. We hopen de Mobilitheek in november 2018 te kunnen openen.’
De middag werd officieel geopend door dagvoorzitter Paula Udondek. Bezoekers werden bovendien getrakteerd op verschillende optredens. Wethouder Karsten Klein reikte vervolgens de prijs uit aan de winnende initiatieven en ideeën. Speciaal voor de uitreiking van de prijs, was er een Kunsthoek gecreëerd in het Atrium van Hilton The Hague, met kunstwerken van mensen met een beperking of organisaties die zich voor hen inzetten, waaronder de Kunstvlieg, Artism, MIAW en Daprpants.

Over de Onbeperkt070-prijs

De Onbeperkt070-prijs is in 2017 in het leven geroepen om organisaties, ondernemingen en bewoners van de stad te betrekken bij het creëren van een toegankelijker Den Haag voor mensen met een beperking. De Onbeperkt070-prijs wordt uitgereikt aan goede ideeën of initiatieven die de stad toegankelijker maken. Voorbeelden hiervan zijn een dagelijkse vlog over leven met een beperking, een usb-poort op een rolstoel, salsadansen in een rolstoel of indoornavigatie die blinden de weg wijst in grote gebouwen, zoals ziekenhuizen of overheidsgebouwen.

Over Stichting Voorall

Stichting Voorall is een stichting die op 1 oktober 2006 is opgericht om de belangen van Hagenaars met een beperking te behartigen. Voorall zet zich in voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking en/of een chronische ziekte in Den Haag.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen