Westgard Award voor research analist Erna Lenters

0
816

Research analist Erna Lenters-Westra ontving maandag 19 maart tijdens de quality in the spotlight conferentie 2018 in Antwerpen de Westgard Award. Een prestigieuze award die iedere twee jaar wordt uitgereikt door Dr. James O. Westgard aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de kwaliteit in laboratoria. Lenters-Westra ontving de prijs voor haar goede werk en onderzoek naar de kwaliteit van HbA1c-meetmethoden bij diabetespatiënten. Haar onderzoek dwong fabrikanten hun apparatuur bij te stellen. Immers, artsen vertrouwen volledig op deze apparatuur bij het behandelen van hun patiënten.

Erna Lensters-Westra is als research analist verbonden aan het Klinisch chemisch laboratorium van Isala. Zij doet onderzoek naar apparatuur (grote analyse apparaten maar ook de kleine point of care meters) die de HbA1c meten bij diabetespatiënten. Dankzij haar onderzoek werd duidelijk dat veel apparatuur niet goed geijkt is.

Niet de verwachte nauwkeurigheid levert problemen op

“Dat is gewoon een gezondheidsrisico”, legt Erna Lenters-Westra uit. “HbA1c laat zien wat de gemiddelde glucosewaarde in het bloed was in de afgelopen zes tot acht weken. Dit is een belangrijke voorspeller van mogelijke complicaties. De meeste zorgverleners gebruiken deze waarde om te beslissen of zij patiënten moeten aanraden om de behandeling te veranderen of niet. Wanneer het meten van de HbA1c waarde niet de verwachte nauwkeurigheid biedt, kan dit leiden tot een over- of onderschatting van het aantal mensen met de ziekte. Ook kan de mate van ontregeling bij mensen met diabetes worden over- of onderschat.”

Nieuwe standaarden

 

Erna Lenters-Westra (rechts) ontvangt de Westgard Award uit handen van Dr. James O. Westgard.
Erna Lenters-Westra (rechts) ontvangt de Westgard Award uit handen van Dr. James O. Westgard.

Met haar publicaties dwong ze de fabrikanten om hun methoden verbeteren. Ze stelde ook de limieten voor fabrikanten met nieuwe HbA1c methoden. Reden voor Dr. Westgard om de award dit keer aan Erna Lenters-Westra uit te reiken. Een mooie erkenning voor haar goede werk. Eerder promoveerde Lenters-Westra op dit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bron: Isala

 

 

Vorig artikelAlle stemlokalen moeten toegankelijk
Volgend artikelMinder vrouwen aan anticonceptie
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.