
Veranderende zorg vraagt om innovatie
ArrayTransparant, Verifieerbaar, Onveranderbaar, Decentraal en Voor Altijd
In de gezondheidszorg is er sinds jaar en dag een gebrek aan transparantie bij betrokken partijen. Patiënten hebben geen onmiddellijke toegang tot gezondheidsdossiers die door zorgverleners zijn opgesteld. Deze zorgverleners kunnen op hun beurt alleen snel gegevens delen binnen hun eigen organisatie of met anderen via hetzelfde systeem en hebben slechts beperkt toegang tot de systemen van andere zorgverleners. Een ding is zeker: door dit gebrek aan transparantie is de patiënt zich niet bewust van het huidige gebruik (of misbruik?) van zijn gegevens, laat staan dat hij of zij invloed heeft op de toegekende autorisaties binnen deze systemen.
Missie: het verbeteren van de zorg door de patiënt centraal te stellen in de digitale transformatie.
Met blockchaintechnologie kunnen we eenvoudig een decentraal platform bouwen, dat veilige, snelle en transparante uitwisseling van medische gegevens mogelijk maakt. Wij gebruiken bijvoorbeeld deze decentrale technologie om de authenticiteit van patiëntgegevens, opgeslagen in bestaande zorgsystemen, vast te leggen in een private (permissioned) blockchain (bv. hyperledger). Dit biedt grote voordelen. We registreren de link in de blockchain en iedereen met toestemming (van de patiënt) kan deze link volgen en uit het systeem van de zorgverlener de benodigde informatie halen. Een passende encryptiemethode (cryptographic hash) zorgt ervoor dat de informatie authentiek blijft, zodat er geen varianten van de waarheid ontstaan. Zo houden we één enkele versie van de werkelijke gegevens van de patiënt, zodat iedereen er op kan vertrouwen dat de getoonde informatie de waarheid is.
En de toekomst?
Momenteel werken zorgverleners in eigen systemen. Deze systemen zijn gesloten, instelling georiënteerd, langzaam en niet interoperabel. Ondanks een al meer dan tien jaar bestaand Landelijk Schakelpunt (LSP) vindt informatie uitwisseling nog steeds beperkt plaats. Samenwerken tussen verschillende partijen gaat moeizaam mede door de dominante positie van (een beperkt aantal) softwareleveranciers. Met bockchaintechnologie zijn we in staat om patiëntinformatie vast te leggen in de blockchain, de patiënt eigenaar te maken van zijn of haar informatie en daarmee ook de regie weer bij de patiënt te leggen. Hierbij worden de verschillende silo’s geleidelijk aan afgebroken.
De blockchain stelt zorgverleners zoals artsen, ziekenhuizen, laboratoria, apothekers en verzekeraars in staat om toestemming te vragen voor toegang tot en interactie te hebben met medische dossiers.
Elke interactie is controleerbaar, verifieerbaar, herleidbaar tot de bron, transparant en veilig en zal worden geregistreerd als een transactie in het gedistribueerde grootboek van partijen. Daarbij is de privacy geborgd in dit proces doordat het verschillende toegangsniveaus mogelijk maakt; patiënten controleren wie hun archiefdocumenten kan bekijken, wat ze zien en voor hoe lang.
De “patiënt centraal” is niet langer de gemeenplaats zonder invulling; blockchain technologie stelt de patiënt in staat ook daadwerkelijk de regie te hebben over het eigen zorgproces. En daarmee is blockchain meer dan alleen technologie. Op deze wijze bouwen we aan de zorginfrastructuur voor de toekomst.
Bron: Blockchainvalley