Landelijk onderzoek antibioticaresistentie verpleeghuizen van start

Array

Samen met de regionale zorgnetwerken voert het RIVM een groot landelijk onderzoek uit om te achterhalen hoe vaak bewoners van verpleeghuizen resistente bacteriën bij zich dragen. Het onderzoek geeft inzicht op landelijk niveau. Daarnaast kunnen verpleeghuizen maatregelen nemen om verspreiding van resistente bacteriën tegen te gaan. Op 26 maart was het eerste verpleeghuis aan de beurt.

Het onderzoek is een ‘puntprevalentieonderzoek’. Dat wil zeggen dat op één moment wordt gemeten of en zo ja welke resistente bacteriën aanwezig zijn bij bewoners van verpleeghuizen. Het is de bedoeling dat 300 verpleeghuizen, verspreid over heel Nederland, deelnemen aan het onderzoek. In totaal worden 12.000 cliënten onderzocht.

Simulatie

Het onderzoek kan verschillende uitkomsten hebben. Het is belangrijk dat verpleeghuizen van tevoren weten wat ze moeten doen bij welke uitslag. Daarom heeft het RIVM een simulatie ontwikkeld voor de managers en specialisten ouderengeneeskunde. In deze simulatie krijgen de deelnemers inzicht in de effecten van bepaalde beslissingen op het bestrijden van uitbraken van resistente bacteriën.

Coördinatie en rapportage

De verpleeghuizen voeren het grootste deel van het onderzoek uit. De regionale zorgnetwerken coördineren het onderzoek in hun regio en zijn aanspreekpunt voor de verpleeghuizen. Het RIVM doet de landelijke coördinatie van het onderzoek en zorgt voor een rapportage. Opdrachtgever is het ministerie van VWS.

Meer informatie over het RIVM-informatie over het puntprevalentieonderzoek

Bron: Rijksoverheid

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen