Nederlanders weten onvoldoende hoe ze hun gehoor moeten beschermen en wat ze aan gehoorverlies kunnen doen

Array

Een alarmerend aantal Nederlanders stelt zichzelf onbewust bloot aan gevaarlijke geluidsniveaus waarbij ze kans lopen op blijvend gehoorverlies, bijvoorbeeld om meer te genieten van een concert of een film. Tegelijkertijd durven mensen bij gehoorproblemen geen hulp in te schakelen, terwijl er verschillende oplossingen zijn voor gehoorverlies. Dit blijkt uit onderzoek van Cochlear [i]

Gehoorverlies kan bij kinderen leiden tot ontwikkelingsproblemen en bij volwassenen tot isolement, depressie en zelfs snellere progressie van dementie. [ii]

Volgens de WHO stijgt het aantal mensen met gehoorverlies. Het treft inmiddels meer dan 5% van de wereldbevolking, ongeveer 466 miljoen mensen.[iii] In Nederland heeft één op de 10 mensen gehoorverlies, waarvan ongeveer 50.000 ernstig. Van de 65-plussers heeft zelfs 17% gehoorverlies.[iv] Mensen worden daar lang niet altijd voor behandeld, slechts 4 op de 10 mensen met gehoorverlies maakt gebruik van een gehooroplossing.[v]

 

Risico’s nemen

Het onderzoek laat zien dat 42% van de Nederlanders zich onbewust blootstellen aan potentieel gevaarlijke geluidsniveaus. Eén op de vijf zegt zo meer plezier te beleven aan een activiteit, zoals het bijwonen van een concert of het kijken naar een film. De meerderheid (57%) neemt geen voorzorgsmaatregelen in omgevingen waarvan zij weten dat die schadelijk kunnen zijn voor hun gehoor, zoals bij evenementen, terwijl mensen erkennen dat zij bij evenementen het vaakst worden blootgesteld aan gevaarlijke geluidsniveaus.

Ook hebben de meeste (57%) Nederlanders het volume van hun telefoon te hoog ingesteld. Dit is met name het geval onder jongeren tussen de 18-24 jaar, waarvan de meerderheid (85%) zegt dit te doen. Een van de redenen achter dit gedrag kan zijn dat jongeren denken dat zij te jong zijn om gehoorschade op te lopen, aangezien 16% van de respondenten denkt dat slechthorendheid een natuurlijk onderdeel is van het verouderingsproces.

“Het is verwonderlijk dat mensen vermijdbare risico’s nemen in een omgeving waarvan ze weten dat deze hun gehoor kan aantasten. Het is als wielrennen zonder helm,” aldus KNO-arts prof. Emmanuel Mylanus van het Radboud Universitair Medisch Centrum en vice-voorzitter van de Nationale Hoorstichting. “Gehoorverlies kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of levensstijl. Het is belangrijk dat je gedurende je hele leven goed voor je gehoor zorgt zodat je ook later van je favoriete activiteiten kunt genieten.”

 

Impact van gehoorverlies

Het onderzoek laat zien dat de impact van gehoorverlies groot is, aldus de mensen die zelf gehoorverlies ervaren.

  • 36% vindt dat gehoorverlies ertoe heeft geleid dat ze sommige sociale gelegenheden vermijden
  • 27% zegt dat gehoorverlies een negatieve invloed heeft op de geestelijke gezondheid
  • Een kwart (24%) zegt dat gehoorverlies problemen op het werk heeft veroorzaakt
  • Een kwart (23%) zegt dat gehoorverlies deelname aan activiteiten onmogelijk heeft gemaakt
  • Een op de vijf (19%) zegt dat gehoorverlies heeft geleid tot extra druk op vrienden, familie en collega’s

 

Bang om hulp te zoeken

Het onderzoek laat ook zien dat tweederde van de mensen niet altijd weet hoe ze hun gehoor kunnen beschermen of wanneer ze hulp kunnen zoeken. De helft (50%) zegt dat zij hulp zouden zoeken als ze niet meer goed kunnen communiceren met vrienden, familie of collega’s. Een derde (31%) zou alleen bij pijn aan het gehoor hulp zoeken. Tweederde is bang om hulp te zoeken bij gehoorverlies, omdat ze bang zijn voor wat zij van hun arts te horen zullen krijgen.

“De meeste vormen van gehoorverlies ontstaan geleidelijk en pijnloos, wat betekent dat mensen mogelijk nog niet op zoek gaan naar een behandeling op het moment dat zij die al wel nodig hebben. Terwijl er zijn in het dagelijks leven eenvoudige, logische manieren om je gehoor te beschermen. Het lager instellen van het volume van je telefoon en het nemen van beschermende maatregelen tijdens concerten of evenementen of tijdens het grasmaaien zijn allemaal stappen in de juiste richting. Degenen die zich zorgen maken over hun eigen gehoor of dat van een vriend of geliefde zouden een bezoek aan een specialist in de buurt kunnen overwegen,” vervolgt KNO-arts Emmanuel Mylanus.

Nu horen biedt geen garantie voor de toekomst

De toenemende populariteit van spraakgestuurde apparaten zoals de Amazon Echo, Google Home en apparaten zoals tv’s en koelkasten met een ingebouwde spraakassistent, brengen mogelijk nieuwe gehooruitdagingen met zich mee. Het gehoor wordt immers steeds belangrijker in een wereld die steeds meer gebaseerd is op spraak en geluid.

“Horen stelt ons tot van alles in staat en verrijkt ons leven, maar jammer genoeg vormt gehoorverlies een wereldwijde stille epidemie. Er zal altijd een deel van de bevolking zijn waarbij het gehoorverlies helaas onvermijdbaar is, maar voor wie diverse oplossingen bestaan. De meeste mensen hebben echter een keuze als het gaat om het behouden van een gezond gehoor,” aldus Niels van Druten, General Manager bij Cochlear.

Bron: Cochlear

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen