
Cryoablatie nieuwe techniek voor nierkanker in Catharina Ziekenhuis
ArrayHet Catharina Ziekenhuis is als eerste ziekenhuis in deze regio gestart met een nieuwe behandeling voor niertumoren. “Deze techniek, cryoablatie, heeft een zeer hoog succespercentage en kan voor een bepaalde groep patiënten chirurgisch ingrijpen voorkomen”, legt interventieradioloog dr. Lonneke Yo uit. De urologen en de radiologen van het Catharina Ziekenhuis trekken bij deze behandeling samen op. Een cryoablatie wordt alleen uitgevoerd in een aantal gespecialiseerde centra in Nederland.
Niertumoren
Bij cryoablatie wordt de tumor letterlijk van binnenuit bevroren. De tumorcellen sterven af door bevriezing, waarna het lichaam de afgestorven cellen zelf opruimt. Uroloog dr. Wout Scheepens: “De behandeling is geschikt voor niertumoren kleiner dan 4 centimeter waarbij een ander soort operatie niet mogelijk is omdat een operatie bijvoorbeeld een te zware ingreep is. Maar ook patiënten met nierfalen kunnen hiervoor in aanmerking komen.”
Scans
Tijdens de behandeling brengt de interventieradioloog samen met de uroloog een dunne naald in de tumor in onder geleide van scans. “We doen dit op onze hybride operatiekamer, een state-of-the-art kamer met de allernieuwste beeldtechnieken. Hierdoor kunnen we de naald(en) zeer nauwkeurig plaatsen. Als de naald op de juiste plek zit, starten we het bevriezingsproces. De tumor in de nier wordt twee keer gekoeld tot -40 graden en sterft af. Je kunt de techniek een beetje vergelijken met het bevriezen van wratjes”, aldus Yo.
Vriendelijke behandeling
Door deze nieuwe techniek in het Catharina Ziekenhuis hoeven patiënten niet meer doorverwezen te worden naar een ander ziekenhuis ver buiten de regio. Scheepens: “Er is een aantal gespecialiseerde centra in Nederland, waarvan wij er nu één zijn. Wij zijn ontzettend blij dat we onze patiënten deze minimaal invasieve techniek nu ook kunnen aanbieden. We hoeven geen incisie in de buik te maken waardoor de kans op infecties minimaal is.”
Bron: Catharinaziekenhuis