ANT doet klemmend beroep op ZN om kleur te bekennen

0
824
Bron: Shutterstock

De ANT heeft een klemmend beroep gedaan op de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), André Rouvoet om zich uit te spreken over de AMvB taakherschikking in de mondzorg. In een open brief aan ZN waarschuwt de ANT dat de maatregel zal leiden tot fors stijgende zorgkosten. De rekening hiervan komt voor een belangrijk deel te liggen bij de zorgverzekeraars en de patiënt in de vorm van stijgende tarieven voor behandelingen. Om die reden heeft eerder de Patiëntenfederatie Nederland zich ook al tegen de AMvB taakherschikking uitgesproken. De ANT vindt het belangrijk dat minister Bruins van Medische Zorg (VWS) en de Tweede Kamer die gaan over de invoering van de AMvB op de hoogte zijn van de standpunten en bezwaren van direct betrokken partijen: zorgverleners, zorgverzekeraars en patiënten.


De Nederlandse politiek heeft al geruime tijd als beleid om de zorg tripartiet aan te laten sturen. Dat wil zeggen dat zorgverleners, zorgverzekeraars en patiënten als direct betrokken partijen ze zorg zoveel mogelijk in samenwerking gestalte moeten geven. Inmiddels hebben de circa 9.000 tandartsen in Nederland vrijwel unaniem aangegeven geen enkel heil te zien in de maatregel. Tandartsen worden daarin gesteund door de twee grootste universiteiten voor Tandheelkunde, het ACTA en Radboudumc. Beide universiteiten stellen dat niet wordt voldaan aan een aantal randvoorwaarden voor veilige en doelmatige zorg. De overkoepelende Europese organisatie van tandartsen (Counsel of European Dentist) waarschuwt dat het vrijgeven van röntgendiagnostiek het vak van tandarts op losse schroeven gaat zetten. Inmiddels heeft ook de Patiëntenfederatie Nederland aangegeven dat de maatregel zoals beoogd niet in het belang van de patiënten is.

Negatieve effecten

De ANT vraagt ZN ook een publiek standpunt in te nemen en beschrijft in de brief welke negatieve effecten de AMvB heeft voor zorgverzekeraars. Minder ervaren zorgverleners zullen sneller doorverwijzen, wat tot overbehandeling en stijgende zorgkosten zal leiden. Ook zullen de praktijken van de vrijgevestigde mondhygiënisten op grote schaal röntgenapparaten plaatsen met een volumetoename van verrichtingen tot gevolg. Deze komen voor een belangrijk deel ten laste van de basisverzekering. Daarnaast zal in geval van problemen door gebrek aan kennis, ervaring en bevoegdheid doorverwezen moeten worden naar de tandarts, waardoor dubbele kosten ontstaan.

De toename van de administratieve belasting en regeldruk in de sector is ook een ongewenst effect.  “We kunnen ons niet voorstellen dat Zorgverzekeraar Nederland en zorgverzekeraars neutraal staan tegenover deze geschetste gevolgen, zeker omdat de negatieve financiële effecten van de  maatregel voornamelijk zullen worden afgewenteld op de leden van ZN”, legt Wilfred Kniese vice-voorzitter van de ANT uit. “Omdat de AMvB taakherschikking binnenkort naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, is  het belangrijk dat Kamerleden het standpunt van zorgverleners, patiënten én zorgverzekeraars kennen. De ANT hoopt dat Zorgverzekeraars Nederland nu ook kleur bekent.”

Bron: ANT

 

Vorig artikelKopzorg: Geestelijke gezondheid en wellbeing in de 21ste eeuw
Volgend artikelIntensieve samenwerking UMC Utrecht en Diakonessenhuis
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.