Effectieve zorg door zelfstandige bevoegdheid klinisch technoloog

Het zelfstandig uitvoeren van een aantal voorbehouden medische handelingen door een klinisch technoloog (ook wel technisch geneeskundige genoemd) maakt de zorg effectiever. Dit blijkt uit een evaluatie uitgevoerd door onderzoekers van het Maastricht UMC+ in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Momenteel zijn klinisch technologen tijdelijk toegelaten tot de Wet BIG.

Maastrichtse onderzoekers evalueren wetswijziging in opdracht van ministerie van VWS

Het zelfstandig uitvoeren van een aantal voorbehouden medische handelingen door een klinisch technoloog (ook wel technisch geneeskundige genoemd) maakt de zorg effectiever. Dit blijkt uit een evaluatie uitgevoerd door onderzoekers van het Maastricht UMC+ in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het evaluatierapport is onlangs aangeboden aan de Tweede Kamer. Momenteel zijn klinisch technologen tijdelijk toegelaten tot de Wet BIG. Een definitieve aanpassing van de wet zou deze beroepsgroep erkenning bieden en duidelijkheid geven over hun nieuwe bevoegdheden.

Een klinisch technoloog is een medische professional, waarbij de nadruk ligt op de combinatie van geneeskunde en technologie. In de praktijk zijn deze professionals veelal werkzaam in een universitair medische centrum, waar de koppeling wordt gemaakt tussen onderzoek en patiëntenzorg en waar meer complexe aandoeningen worden behandeld. Daar zijn ze bijvoorbeeld betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe vormen van behandelingen en diagnostiek. Zo ook Ben Hermans, verbonden aan de afdeling cardiologie van het Maastricht UMC+.

In het werkveld

Hermans werkt aan de ontwikkeling van een techniek om complexe hartritmestoornissen mee op te sporen en te behandelen met behulp van een speciale katheter (Lees meer over deze techniek). Waar de cardioloog zich vooral focust op de behandeling van de aandoening, is het onder meer de taak van Hermans om de verkregen data op een juiste wijze te analyseren. Zowel tijdens de ingreep als daarna. Hermans: “Op die manier kunnen we de techniek verder finetunen. Dat komt de behandeling voor iedere patiënt uiteindelijk ten goede.” Een groot verschil met bijvoorbeeld een ingenieur is dat Hermans ook daadwerkelijk patiëntencontact heeft, waarbij een BIG-registratie van belang is.

Bevoegdheid

Sinds 2014 is het beroep van klinisch technoloog tijdelijk opgenomen in de wet BIG. Dat houdt onder meer in dat hij of zij ook een aantal medische handelingen mag verrichten die tot dusverre zijn voorbehouden aan artsen. Uit de evaluatie is gebleken dat dit grotendeels effectief is. De Maastrichtse onderzoekers concluderen dat klinisch technologen prima in staat zijn om zelfstandig katheterisaties, injecties, puncties, heelkundige handelingen en handelingen met radioactiviteit en/of ioniserende straling uit te voeren. In de praktijk leidt dit er toe dat medische technologie beter ingezet wordt en dat artsen en andere zorgprofessionals deels ontlast worden. Het advies van de Maastrichtse onderzoekers is dan ook om het beroep van klinisch technoloog op te laten nemen in de Wet BIG.

Het evaluatieonderzoek is uitgevoerd door prof. dr. Bert Vrijhoef (projectleider), drs. Maarten de Haan, dr. Yvonne Van Eijk-Hustings, Monique Bessems-Beks, en prof. dr. Carmen Dirksen (allen verbonden aan de afdeling KEMTA van het Maastricht UMC+) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het eindrapport van het evaluatieonderzoek is digitaal beschikbaar.

Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen