‘Petten’ start met productie van medische isotoop xenon-133

Array

Dankzij intensieve samenwerking tussen Curium (voorheen de nucleaire tak van Mallinckrodt Pharmaceuticals) en NRG in Petten is een complex project tot een goed einde gebracht: de ontwikkeling en installatie van een productieproces voor de medische isotoop xenon-133. Deze isotoop is vooral waardevol bij het bestuderen van de longfunctie en het tijdig opsporen van longembolieën. Daarnaast wordt het product soms gebruikt voor het meten van de doorbloeding van de hersenen.

De nieuwe medische isotoop kan verkregen worden tijdens het reeds bestaande molybdeenproductie­proces in Petten, dat sinds kort volledig is gebaseerd op laag verrijkt uranium. Het molybdeen­productie­proces van Curium vindt plaats in een laboratorium van NRG, onder de kernenergiewetvergunning van NRG, en daarmee was de samenwerking vanaf het begin een feit. “Na significante R&D-inspanningen bleek het mogelijk om op een veilige manier radioactief xenongas af te vangen en te zuiveren vanuit ons molybdeenproces”, aldus Frank de Lange, directeur van Curium in Petten. “Om dit nieuwe product te kunnen leveren, is de bestaande molybdeenproductie­faciliteit van NRG aangepast en heeft NRG gezorgd voor een wijziging van de vergunning.”

“Het is een waardevolle uitbreiding van de diversiteit aan medische isotopen die hier in Petten geproduceerd worden”, zegt Philippe Brouwers, business director bij NRG. “Dit is een goed voorbeeld van hoe Petten anticipeert op de vraag naar verschillende isotopen.”

Curium in Petten verzendt het product naar haar zusterbedrijf Curium in de VS, waar de zuivere bulk wordt omgezet naar het eindproduct. De ziekenhuizen in de VS konden vanaf 10 mei jl. over het product beschikken.

“We zijn blij dat onze klanten nu de keus hebben om xenon-133-gas (uit laag verrijkt uranium) te gebruiken bij het stellen van de zo belangrijke diagnoses”, zegt de CEO van Curium North America, Dan Brague. “Hieruit blijkt dat Curium als wereldspeler in de nucleaire geneeskunde wil blijven investeren in het productenpakket en een betrouwbare lange-termijnbeschikbaarheid nastreeft van medische isotopen, waaronder xenon-133.”

Over het concern Curium

Het concern Curium telt ongeveer 1700 medewerkers, die meer dan 6000 klanten in 70 landen bedienen. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en levert producten voor PET- en SPECT-onderzoeken in ziekenhuizen, waarbij elk jaar zo’n 14 miljoen patiënten potentieel levensreddende diagnostische producten krijgen toegediend. Het productenpakket omvat radioactieve en niet-radioactieve producten en aanvullende producten voor de diagnose en behandeling van diverse ziekten.

Curium opereert in verschillende delen van de productie- en leveringsketen voor radiofarmaceutische producten (verticale integratie) en is daarmee de grootste in de industrie. Curium beschikt over een molybdeen­productie­faciliteit, drie grote SPECT-faciliteiten en meer dan veertig PET/SPECT-radiofarmacieën in de Verenigde Staten en Europa. Zie ook www.curiumpharma.com.

Over Curium in Petten

De Curiumlocatie in Petten is sinds 1966 gevestigd op het terrein bij de reactor, zij het onder diverse voorgaande bedrijfsnamen, waaronder Philips-Duphar, Mallinckrodt, Tyco en Covidien.

Curium laat grondstoffen bestralen in reactoren en heeft in Petten zelf twee deeltjesversnellers (cyclotrons). De radio-isotopen die in de cyclotrons en reactoren ontstaan, worden in laboratoria van Curium omgevormd naar farmaceutische eindproducten die veilig bij patiënten kunnen worden toegediend. Het belangrijkste eindproduct is de molybdeen-99/technetium-99m-generator.

Jaarlijks vinden duizenden verzendingen plaats vanuit Petten, zowel over de weg als door de lucht, naar ziekenhuizen in vooral Europa en naar bulkafnemers van zuivere grondstoffen. Er werken meer dan 350 mensen bij Curium in Petten.

Over NRG

De productie van medische isotopen is de primaire activiteit van de reactor in Petten, die beheerd wordt door NRG. NRG richt zich op ontwikkeling van medische isotopen zowel R&D in samenwerking met UMC’s alsmede farmaceutische bedrijven. Er werken meer dan 600 mensen bij NRG in Petten.

Bron: NRG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen