Cryo-ablatie: Nieuwe techniek voor nierkanker

0
1544

Als eerste ziekenhuis in de Rotterdamse regio heeft het Maasstad Ziekenhuis onlangs een nieuwe techniek toegepast voor de behandeling van niertumoren. Bij twee patiënten is de zogenoemde ‘cryo-ablatie’ succesvol uitgevoerd. Hierbij wordt de niertumor bevroren, waardoor de tumorcellen afsterven. Het lichaam ruimt vervolgens zelf de afgestorven cellen op. Door deze nieuwe techniek hoeven patiënten – die in aanmerking komen voor de behandeling – geen chirurgische ingreep te ondergaan, wat gunstig is voor hun herstel. Een cryo-ablatie wordt alleen uitgevoerd in een aantal gespecialiseerde centra in Nederland. De urologen, interventieradiologen en anesthesisten (Sedatie Praktijk Specialisten) van het Maasstad Ziekenhuis werken nauw samen bij deze behandeling.

Patiëntvriendelijke behandeling

“Bij cryo-ablatie wordt gebruik gemaakt van dunne naalden, die worden ingebracht in de tumor. Leverancier van de speciale vriestechniek, MML-Medical, is aanwezig bij de behandeling en maakt – samen met het medisch team van het ziekenhuis – de naalden heel koud zodat de tumor bevriest. De rest van de nier blijft hiermee gespaard. Om de tumor en het ijs tijdens de ingreep nauwkeurig te kunnen zien, vindt de behandeling plaats onder de CT scanner”, legt interventieradioloog Ronald Wassenaar uit.

Voor het comfort van de patiënt wordt tijdens de behandeling de zogenoemde ‘Propofol sedatie’ (roesverdoving) toegepast, waardoor angst en pijnlijke momenten geen rol meer spelen. De Sedatie Praktijk Specialist laat de patiënt slapen en bewaakt nauwlettend de hartslag, bloeddruk, het zuurstofgehalte in het bloed, de ademhaling en de diepte van de slaap.

Samenwerking Santeon ziekenhuizen: betere zorgkwaliteit

Uroloog Diederik de Lange: “De behandeling is geschikt voor patiënten met een niertumor kleiner dan 4 centimeter en patiënten voor wie een ander soort operatie, onder volledige narcose, een te zware ingreep is.” Interventieradiologen Ronald Wassenaar en Dammis Vroegindeweij voerden de twee behandelingen uit, met hulp van collega Marco van Strijen uit het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein. Een Santeon ziekenhuis, net als het Maasstad Ziekenhuis, waar deze behandeling al wordt uitgevoerd. De zeven Santeon ziekenhuizen leren continu van elkaar, met het doel de zorg voor patiënten te optimaliseren.

Foto van links naar rechts: Wolfgang Greulich – Sedatie Praktijk Specialist, Caroline Vervoorn – Sedatie Praktijk Specialist, Marcella Bakker – gespecialiseerd CT laborant, Hanneke van Valen – coördinator CT en gespecialiseerd CT laborant, Kai Gigengack – anesthesist, Marco van Strijen – interventieradioloog St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein, Dammis Vroegindeweij – interventieradioloog, Ronald Wassenaar – interventieradioloog en Jasper de Jong – gespecialiseerd CT laborant

Bron: Maasstad Ziekenhuis

 

Vorig artikelArtsen zonder Grenzen ter plaatse bij nieuwe uitbraak ebola
Volgend artikelDNA-dragerschapstest UMCG voor zwangerschap beschikbaar
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.