DNA test voor kleur huid, haar en ogen nu beschikbaar

Array
 
Nieuwe test combineert kleur huid, haar, ogen en is klaar voor inzet in forensische opsporing van onbekende dader

Huidskleur, haarkleur en oogkleur van een onbekend persoon kunnen nu met een test op basis van DNA worden voorspeld. Wetenschappers van het Erasmus MC hebben in samenwerking met collega’s van de Indiana University – Purdue University Indianapolis (IUPUI) een DNA testsysteem ontwikkeld dat deze uiterlijke kenmerken samen kan voorspellen. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het toonaangevende forensische tijdschrift Forensic Science International: Genetics.

Het opsporen van daders die niet met hun DNA profiel bekend zijn bij de autoriteiten blijft een voortdurende uitdaging voor politieonderzoek. Het voorspellen van uiterlijk zichtbare kenmerken vanuit DNA, kan nuttige aanwijzingen opleveren voor politieonderzoek in die gevallen waarbij er nog geen verdachten zijn. Dit maakt het mogelijk het politieonderzoek te concentreren op een groep met het meest waarschijnlijke uiterlijk vanuit DNA, in plaats van op de veel grotere groep van alle mogelijke verdachten.

HIrisPlex-S

Deze testsysteem, genaamd HIrisPlex-S, voorspelt uit DNA sporen, bijvoorbeeld op een plaats delict achtergebleven, welke kleur huid, haar, en ogen de DNA eigenaar heeft. HIrisPlex-S omvat een robuuste en gevoelige laboratoriumtest, waarvoor slechts weinig DNA materiaal nodig is, en is gekoppeld aan een publiek beschikbare webtool. De nieuwe test is ontwikkeld op basis van de HIrisPlex test, waar dezelfde groep wetenschappers eerder over publiceerde, en die al gebruikt wordt voor het voorspellen van haarkleur en oogkleur in forensisch onderzoek door het NFI en in het buitenland.

Vijf typen huidskleur

Dr. Susan Walsh van IUPUI werkte samen met prof.dr. Manfred Kayser van het Erasmus MC aan de ontwikkeling van deze test. Walsh: “We kunnen vijf typen huidskleur voorspellen: zeer bleek, bleek, gemiddeld, getint en donker. Dit is nadrukkelijk niet hetzelfde als het bepalen van genetische afkomst, ras of etniciteit.”

Kayser vult aan: “Met HIrisPlex-S kunnen forensische genetici en genetische antropologen nu voor het eerst gelijktijdig oog-, haar- en huidskleur voorspellen uit een DNA monster, ook als dat monster zeer klein is.”

Met de publicatie van deze studie, en het eerder verkregen wetenschappelijke bewijs waarover Kayser publiceerde voor het voorspellen van huidskleur op basis van DNA sporen, verwacht Kayser dat de Nederlandse overheid het gebruik van huidskleur onderzoek vanuit DNA bij forensisch onderzoek binnenkort wettelijk zal toestaan, zoals eerder is gebeurd voor oogkleur in 2012 en voor haarkleur in 2017.

Het onderzoek is ook belangrijk voor het VISAGE-Project. Het VISAGE Consortium gecoördineerd door prof. Kayser brengt nieuwe wetenschappelijke kennis tot stand en ontwikkelt prototype testmethoden die na validatie worden toegepast in de forensische praktijk. Het doel is om vanuit DNA-sporen uiterlijke kenmerken, leeftijd en geografische afkomst van een persoon te voorspellen. De uitkomsten zullen helpen om politieonderzoek beter richting te geven en zo sneller en efficiënter onbekende daders op te sporen met behulp van op DNA gebaseerde informatie.  

VISAGE wordt met 5 miljoen Euro gefinancierd door het EU Horizon 2020 programma.

Meer informatie:  www.visage-h2020.eu

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen