Snel en pijnloos onderzoek bij leverpatiënten dankzij fibroscan

Array

Goed nieuws voor leverpatiënten in deze regio: het Jeroen Bosch Ziekenhuis beschikt sinds kort over een fibroscan. Dit is een apparaat waarmee artsen de hoeveelheid littekenweefsel in de lever kunnen meten, zonder in de lever te hoeven prikken of snijden.

Chronische leverontsteking

Een fibroscan is een belangrijk onderzoek voor mensen met een chronische leverontsteking (hepatitis). Het werkt met geluidsgolven, net als een echoapparaat. Soms kan een fibroscan in de plaats komen van een onderzoek waarbij de lever aangeprikt wordt (leverpunctie). De fibroscan is pijnloos en er is geen kans op complicaties. Ook is er geen dagopname voor nodig zoals bij een leverpunctie. Het onderzoek duurt hooguit tien minuten en daarna gaat de patiënt meteen weer naar huis. Patiënten moesten voorheen voor een fibroscan naar een ziekenhuis buiten de regio reizen.

Vooruitgang

Dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis een fibroscan heeft aangeschaft, is niet toevallig. Het ziekenhuis is in 2012 gecertificeerd als Hepatitis Behandelcentrum. De fibroscan is een steeds belangrijker onderdeel geworden van de diagnostiek bij de hepatitis C en andere leverziekten. Daarom hebben dr. Van Apeldoorn (internist-infectiologe), dr. De Jonge (MDL-arts) en dr. Schaap (MDL-arts) van het Hepatitis Behandelcentrum de fibroscan naar het JBZ gehaald.

In de behandelmogelijkheden is de laatste jaren heel veel vooruitgang geboekt, stellen de drie artsen: “Bij Hepatitis B kunnen we het virus dat de ontsteking veroorzaakt heel goed remmen. En voor hepatitis C geldt dat we tegenwoordig bijna alle patiënten kunnen genezen met behulp van nieuwe medicijnen.”

Minder bijwerkingen

Mevrouw De Wit* was één van de patiënten die kort geleden is behandeld met de nieuwe medicijnen. Bij haar werd eind jaren zeventig bij een routinebloedonderzoek ontdekt dat haar leverfunctie verstoord was. De oorzaak bleek hepatitis C te zijn. “Ik had helemaal geen klachten. Maar op den duur kan er ernstige schade aan de lever ontstaan en je kunt er zelfs aan overlijden. Vorig jaar werd ik in het Jeroen Bosch Ziekenhuis behandeld met een nieuw medicijn. Binnen twee maanden was ik genezen.” Mevrouw de Wit had tijdens de behandeling veel last van vermoeidheid. Toch zijn volgens de artsen de bijwerkingen veel milder dan van de ‘oude’ medicijnen. “De nieuwe behandeling duurt bovendien korter, en de kans op genezing is veel groter”.

Doorverwijzing

Hepatitispatiënten die vroeger een ‘ouderwetse’ behandeling hebben gehad en niet genezen zijn, kunnen hun huisarts vragen om een doorverwijzing naar het Hepatitis Behandelcentrum. Dat geldt ook voor patiënten bij wie de behandeling destijds te veel bijwerkingen gaf. Het Hepatitis Behandelcentrum is onderdeel van de polikliniek Maag-, Darm-, Leverziekten en van de polikliniek Interne Geneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het is een samenwerking tussen de internisten en MDL-artsen. Patiënten kunnen verwezen worden naar beide poliklinieken.

* Mevrouw De Wit is een verzonnen naam. Haar echte naam is bij het JBZ bekend.

Zorg voor jou

Jij verdient zorg die bij je past, dichtbij en op jouw manier gegeven. Samen bepalen we wat je nodig hebt en van wie, zodat jij zo lang mogelijk het leven kan leiden dat jij wilt. Wij zetten daarvoor al onze medische expertise in. En zoeken de samenwerking, bijvoorbeeld met je familie en vrienden, je huisarts, de gemeente en/of de thuiszorg.

Bron: JBZ

 

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen