Piekperiode hooikoorts-seizoen begonnen

Array

Heeft u last van een graspollenallergie? Vergeet dan niet uw medicatie de komende weken af te stemmen op erg ongunstige condities. Dit adviseren Weeronline, Wageningen University en het Leids Universitair Medisch Centrum. De piekperiode van het graspollenseizoen is afgelopen weekend gestart. De hoeveelheid graspollen in de lucht gaat naar verwachting flink stijgen omdat zeer warm, zonnig en droog is.

De kans op klachten als jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten is groot. Graspollen veroorzaakt bij circa twee miljoen Nederlanders klachten. Door de warmste meimaand sinds ten minste 1901 en de op twee na warmste april dient de piekperiode van het graspollenseizoen zich circa 15 dagen eerder aan dan gebruikelijk. Ondanks het zonnige weer de afgelopen periode viel er op de meeste plaatsen nog regelmatig een bui. Door de regen is het gras goed tot bloei gekomen. De piekperiode van het graspollenseizoen houdt waarschijnlijk aan tot eind juni.

Extra pollen uit Duitsland

Komende dagen waait er een oostenwind, waardoor ook pollen uit Duitsland worden aangevoerd. Volgende week steekt op de stranden soms een noordelijke wind vanaf zee op. Daar kan dan wat schonere lucht worden ingeademd.

Luchtvervuiling versterkt hooikoortsklachten

Door het droge, zonnige en warme weer wordt de luchtkwaliteit komende dagen mogelijk slechter. Luchtvervuiling kan hooikoortsklachten versterken. Allergenen kunnen zich hechten aan fijnstofdeeltjes en daardoor dieper in de longen terecht komen. Daarnaast zijn longen gevoeliger bij luchtverontreiniging. Voor mensen met hooikoorts is het belangrijk om extra rustig aan te doen bij luchtvervuiling.

Tips tegen hooikoorts

Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen:

  • Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicijnen
  • Douchen voor je naar bed gaat, om pollen uit je haar te wassen en je kussen schoon te houden
  • Was je kleding regelmatig
  • Houd ramen en deuren gesloten (ook handig om je huis koel te houden op warme dagen) of gebruik pollenwerende horren
  • Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen.
  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten.

Bronnen: Weeronline, Wageningen University en het LUMC.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen