31 mei is wereld niet roken dag

Array

Vandaag wordt wereldwijd aandacht besteed aan de ‘Wereld Niet Roken Dag’. Deze dag werd in 1987 in het leven geroepen door de World Health Organization (WHO) om meer aandacht te vragen voor de gevaren van roken. Ieder jaar wordt er aan deze belangrijke dag een thema gekoppeld.

Dit jaar is de 31e keer dat er wereldwijd aandacht is voor het belang van niet roken. Jaarlijks wordt een thema gekozen. Wereldwijd worden rokers uitgedaagd – om ten minste één dag – te stoppen met roken en om dit vervolgens zo lang mogelijk vol te houden.

Tabaksontmoediging verdient de hoogste prioriteit en is een verantwoordelijkheid van ons allemaal

Vandaag staan we wereldwijd stil bij de gevolgen van roken. Iedereen weet dat roken slecht is. Toch is tabaksverslaving nog steeds de grootste oorzaak van ziekte en sterfte. Elk half uur sterft er in ons land een ouder, grootouder of andere familielid, vaak al voor het pensioen, als gevolg van een ziekte die door het roken is veroorzaakt. Met meer dan 20.000 doden per jaar is roken en meeroken de grootste bedreiging van de volksgezondheid in Nederland. Het voorkomen van en stoppen met roken zou ons inziens de hoogste prioriteit moeten zijn binnen de zorg. Helaas is de werkelijkheid anders.

Ernstige gevolgen roken

Als rokers bij ons komen, is het vaak al te laat. Dagelijks ervaren wij als artsen de ernstige gevolgen van het roken: De man die al jaren klust aan een camper om na zijn pensioen mee door Europa te toeren, maar die zijn pensioen niet haalt. De jonge vrouw met baarmoederhalskanker, die na de behandeling nooit zelf kinderen zal kunnen krijgen. Ouders die hun kindje verliezen door wiegendood, zonder duidelijke oorzaak en dan als arts weten dat roken van de ouders de kans op wiegendood verdubbelt.

Rokende patiënten vaak als puber begonnen

Het gaat ons aan het hart hoeveel verdriet roken veroorzaakt. Het grootste deel van onze rokende patiënten is als puber begonnen. Een leeftijd waarop je snel verleid wordt en verslaafd raakt. De sigaret is net zo verslavend als heroïne en cocaïne, maar op meer plekken te verkrijgen dan brood. De sociale besmetting is enorm groot, zeker zolang we sigaretten behandelen als een normaal product en er op zoveel plekken gerookt wordt. Is het dan terecht om te spreken van ‘eigen schuld’ wanneer iemand ziek wordt door het roken? Wij vinden van niet. Het helpen van rokers bij het stoppen met roken en ervoor zorgen dat kinderen beschermd worden en nooit beginnen, is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.

Om een statement te maken, zijn wij daarom de straat op gegaan. We confronteren rokers met de gevolgen van het roken en bieden ze hulp aan bij het stoppen. Vanuit het hart, omdat ze het leven meer dan waard zijn. De korte film die hiervan is gemaakt, is vanaf vandaag online en als voorfilm te zien in de Nederlandse bioscopen. Ons doel is om hiermee het bewustzijn te vergroten over de brede schade die door roken wordt veroorzaakt. Daarnaast willen we het geven en vragen van hulp bij stoppen stimuleren.

Stoppen met roken is mogelijk

Stoppen met roken is moeilijk, maar mogelijk. Steun vanuit de omgeving en vanuit zorgverleners, zoals de huisarts, is vaak cruciaal bij het overwinnen van de verslaving.

Onze collega’s in de zorg roepen we daarom op om stelling te nemen, zowel in als buiten de spreekkamer. We benadelen de patiënt als we het roken en de gevolgen niet bespreken. Help voorkomen dat kinderen gaan roken en bied je rokende patiënten hulp aan bij het stoppen of verwijs door. Doe dit zo vaak en vroeg mogelijk, voordat het roken onherstelbare schade heeft aangericht.

Zo redden we samen levens. Het is tijd.

Noor Rikkers, kinderlongarts, Leids Universitair Medisch Centrum
Luc van Lonkhuijzen, gynaecologisch oncoloog, Academisch Medisch Centrum Amsterdam
Joep Teijink, vaatchirurg, Catharina Ziekenhuis Eindhoven
Robert van de Graaf, verslavingsarts, Verslavingszorg Noord Nederland
Wanda de Kanter, longarts, Antoni van Leeuwenhoek, Nederlands Kanker Instituut
Miriam de Kleijn, huisarts-adviseur en epidemioloog, lid van de raad van toezicht Hartstichting
Leonard Hofstra, cardioloog, Cardiologie Centra Nederland,  Bijzonder Hoogleraar Cardiologie VUMC
Ilona Statius Muller, huisarts en initiatiefnemer Amsterdams Rookalarm

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen