Koningin opent Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht

0
1043

Koningin Máxima heeft vandaag het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie officieel geopend. Na onthulling van een speciaal plastiek door koningin Máxima volgde een daverend optreden van zangeres Maan, de Dj’s Sunnery James en Ryan Marciano en het Kinderen voor Kinderen koor. Gezamenlijk brachten zij de speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde ‘Máxima Ouverture’ ten gehore. Met de officiële opening is de concentratie van alle hoog complexe zorg én alle research en opleiding voor kinderkanker in Utrecht een feit.
Bijna 1.500 gasten, waaronder honderden medewerkers, waren getuige van de officiële opening en het programma met hare majesteit als eregast. Na de spetterende openingsact met het speciaal voor de gelegenheid door Tjeerd Oosterhuis gecomponeerde lied vervolgde het programma in een grote tent met onder andere een optreden van Lisanne Spaander. De 12-jarige patiënt Tycho voerde als speciale kinderreporter vraaggesprekken met onder andere Marianne Naafs, directeur Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) en Frits Hirschstein, directeur KiKa. Ook VWS minister Bruno Bruins werd door Tycho bevraagd. Uit handen van bestuursvoorzitter Diana Monissen ontving koningin Máxima een Prinses Máxima Centrum penning die speciaal voor de opening is gemaakt door de Koninklijke Nederlandse Munt.

Ontmoetingen

Weer terug in het gebouw kreeg de koningin een korte rondleiding waarbij zij een drietal ontmoetingen had. Zo sprak zij met kinderen van de Kinderadviesraad en met een aantal kinderoncologie verpleegkundigen van het Prinses Máxima Centrum. Ook had koningin Máxima een ontmoeting met ouders die met hun kind verblijven in een ouder kind-kamer in het Centrum.

Start Prinses Máxima Centrum

Op 18 mei jl. startte het Prinses Máxima Centrum met de zorgverlening vanuit haar nieuwe gebouw. Vanaf begin mei jl. ging  de research van het Prinses Máxima Centrum van start in de nieuwbouw. De Academy verzorgde in de aanloop naar mei reeds volop scholing en training voor de (nieuwe) medewerkers en vrijwilligers.

Initiatief

Jaarlijks krijgen circa 600 kinderen in Nederland kanker. Nog steeds overlijdt één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte. Daarom namen ouders, verenigd in de VOKK, en zorgprofessionals, verenigd in SKION, meer dan tien jaar geleden het initiatief voor één nationaal kinderoncologisch centrum, het Prinses Máxima Centrum. In het Centrum zijn de hoog complexe zorg, research en opleidingen van de kinderoncologie geconcentreerd. Met als missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Nauwe samenwerking tussen zorg en research zal leiden tot meer genezing van kinderen met kanker. Met minder nadelige effecten op latere leeftijd.

Topcentrum

Het Prinses Máxima Centrum begon in 2014 met het verlenen van zorg aan kinderen met een bepaalde vorm van kanker in Utrecht. Begin 2016 startte het Centrum met eigen research. Februari 2016 ging de eerste paal de grond in voor het nieuwe gebouw, tegenover het Wilhelmina Kinderziekenhuis waar intensief mee wordt samengewerkt. Nu, bij de opening, is het Prinses Máxima Centrum het grootste kinderkankercentrum van Europa waar alle zorg en research voor kinderen met kanker is gebundeld in één topcentrum.

Bron: Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie 

Vorig artikelHoofdlijnenakkoord wijkverpleging ondertekend
Volgend artikelVoorbije jaar geen tijgermuggen gespot in België
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.