Behandelcentrum LUBEC: brug tussen hulpverlening en onderzoek

Array

Van angststoornissen tot een extreem ongezonde levensstijl. In het Leids Universitair Behandel-en Expertise Centrum (LUBEC) worden kinderen en volwassenen behandeld volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Vandaag opent rector magnificus Carel Stolker de nieuwe locatie van LUBEC, Sandifortdreef 17 in Leiden.

LUBEC

De universiteit heeft al circa dertig jaar een academisch behandelcentrum – ambulatorium geheten – dat was gevestigd in de faculteit Sociale Wetenschappen. Dit centrum heet nu LUBEC en is begin 2017 verhuisd naar het bedrijfsverzamelgebouw ernaast waar ook GGZ Riverduinen huist. ‘Deze nieuwe locatie biedt meer privacy voor de patiënten en is beter uitgerust voor onderwijs en onderzoek’, aldus hoogleraar Ontwikkelingspsychologie Michiel Westenberg. Hij is een van de initiatiefnemers van dit vernieuwde behandel- en expertisecentrum.

Lichamelijk en psychische klachten

Kinderen en jongeren vormen momenteel de grootste groep. Zij hebben bijvoorbeeld een vorm van autisme, psychische stoornissen of een ongezonde levensstijl. Daarnaast biedt het centrum nu ook zorg en diagnostiek voor volwassenen die kampen met lichamelijke en psychische klachten. LUBEC is enerzijds een regulier behandelcentrum waar patiënten alleen op doorverwijzing komen. Het verschil zit ‘m in de onderwijs- en onderzoeksmogelijkheden. In de behandelkamers hangen twee kleine camera’s. Ook zijn ze gekoppeld aan een observatieruimte waar studenten en onderzoekers met een koptelefoon mee kunnen luisteren en kijken. In het faculteitsgebouw waren er minder en kleinere observatiekamers.

Privacy

Natuurlijk wordt iedereen vooraf duidelijk verteld dat er geobserveerd kan worden, benadrukt Westenberg. Alle betrokkenen dienen hiermee akkoord te zijn voordat de behandeling start. ‘Om psychologen en pedagogen op te leiden tot bekwame hulpverleners is het belangrijk dat zij op een verantwoorde manier veel praktijkervaring opdoen.’ Daarnaast doen ze hier wetenschappelijk onderzoek naar stoornissen en behandelmethodes. De capaciteit van LUBEC is beperkt, vertelt chef de clinique Katrien van de Vijfeijken. ‘Gemiddeld komen hier 150 patiënten per jaar. Ze worden alleen in behandeling genomen op doorverwijzing en als hun problematiek binnen onze onderzoeksprojecten valt.’

Nieuwste wetenschappelijke inzichten

Welke voordelen heeft dit academische behandelcentrum voor de patiënt? Westenberg: ‘De reguliere geestelijke gezondheidszorg kampt vaak met wachtlijsten en er is minder ruimte om te experimenteren. Hier werken psychologen en pedagogen met de nieuwste interventies. Bovendien is er vaak iets meer tijd voor de patiënt omdat een deel van de behandeling gefinancierd wordt uit onderzoeksgeld.’

Groepstherapie sociale angst

Als voorbeeld noemt Westenberg een nieuw te beginnen pilot – een groepstherapie – voor jongeren met een sociale-angststoornis die soms niet meer naar school gaan. ‘Wij denken dat ze hun angst tot op zekere hoogte kunnen overwinnen door het aanleren van vaardigheden.’ Deelname zal kosteloos zijn omdat dit een wetenschappelijk project is. Voor veel andere behandeltrajecten zijn de kosten als bij een reguliere aanbieder en hangt het af van de verzekering of deze vergoed wordt.

Therapie binnen en buiten sessies

Het nieuwe onderkomen betekent niet dat al het onderzoek en de gehele behandeling zich voortaan hier afspeelt. LUBEC werkt nauw samen met partners als het LUMC, Curium (het Academisch Centrum voor Kinder-en Jeugdpsychiatrie), de GGZ en met vele andere partners binnen en buiten de Leidse regio. Westenberg: ‘Bovendien worden observaties vaak ook thuis of bijvoorbeeld op school gedaan. Behandelingen hebben meer kans van slagen als ze geïntegreerd zijn in het alledaagse leven.’

Bron: Universiteit Leiden

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen