Fors meer geld voor onderzoek ouderenzorg

Array

Structurele financiering academische netwerken ouderenzorg
Hoe ga je om met probleemgedrag van jonge mensen met dementie? Kun je depressie onder ouderen beter opsporen en behandelen? Wat doe je met ontremd gedrag van mensen met frontotemporale dementie? Dit zijn typische onderzoeksvragen voor de zes Nederlandse academische netwerken ouderenzorg. Deze krijgen vanaf nu een structurele financiering van VWS. Zo ook het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen dat gecoördineerd wordt vanuit het Radboudumc.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloot deze maand dat de zes Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg in Nederland een structurele financiering krijgen van 700.000 euro per netwerk per jaar. Deze netwerken hebben een belangrijke functie in de wetenschappelijke kennisontwikkeling en –deling in de langdurige zorg. De aanvullende financiering moet de kwaliteit van de verpleeghuiszorg in Nederland verder verbeteren.

Infrastructuur ouderenzorg

Raymond Koopmans, voorzitter van het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON) ziet door de extra financiering zijn budget stijgen van zo’n 200.000 naar 900.000 euro per jaar. Dat betekent dat hij werk kan gaan maken van een aantal prangende vragen in de vaak complexe ouderenzorg. Het extra geld is hard nodig om het doen van onderzoek te vergemakkelijken: “Het UKON is in de eerste plaats een infrastructuur voor het doen van onderzoek en de implementatie van de resultaten ervan. Deze gaan we op een aantal punten versterken. Hiervoor hebben we zeven speerpunten benoemd.”

Zeven plannen

De komende vijf jaar gaat het UKON de volgende plannen uitvoeren:

  1. Er komt meer praktijkgericht onderzoek. Dat betekent het ophalen van vragen van cliënten en verzorgenden, dit omzetten in onderzoek en de resultaten weer terugbrengen naar de praktijk. Hiervoor komt een nieuwe functie. De zogenaamde ‘Science Practicioner’ gaat een brugfunctie vervullen tussen onderzoekers en de praktijk in de zorginstellingen.
  2. Cliënten krijgen meer invloed op het onderzoek. De bedoeling is dat ouderen in verpleeghuizen mee gaan denken over onderzoeksplannen.
  3. De wetenschappelijke staf krijgt versterking. Er komen meer vaste banen voor onderzoekers, zodat er meer onderzoek over een langere periode gedaan kan worden.
  4. Er komt meer samenwerking met de opleidingen, met name met het MBO. Het meeste verzorgende personeel is immers MBO-geschoold. Kennis uit het onderzoek kan zo beter zijn weg vinden naar het onderwijs.
  5. Er komt een nieuwe onderzoekslijn naar verpleging en verzorging in de ouderenzorg.
  6. Samen met kenniscentrum Vilans komen onderzoeksresultaten beter beschikbaar als praktische adviezen voor zorgverleners. Bijvoorbeeld in de vorm van kennisclips.
  7. Er gaat meer tijd besteed worden aan de implementatie van kennis in de dagelijkse praktijk.

Over UKON

Het UKON-netwerk is een samenwerking tussen de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc en 15 zorgorganisaties. Het doel van het UKON is het verbeteren van de kwaliteit van zorg en leven voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken die intensieve zorg en begeleiding nodig hebben, thuis of in een beschermde woonvorm. Het UKON doet onder andere onderzoek naar dementie en probleemgedrag, palliatieve zorg, welbevinden en zorg voor mensen met neurologische aandoeningen, zoals patiënten met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). Het beschikbaar maken van deze kennis voor toepassing in de zorg is een belangrijke taak van het UKON.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen