Minder druk op SEH door nieuwe ambulance

Array

Het Amsterdam UMC en Ambulance Amsterdam rijden sinds vorige week met een nieuw soort ambulance. Hiermee halen zij de druk van de ketel op de afdeling spoedeisende hulp (SEH) van het Amsterdam UMC. De extra ambulance vervoert patiënten vanuit de afdeling SEH van het Amsterdam UMC naar ziekenhuizen in de regio. Daar worden patiënten dan verder behandeld.

Tekort

Door een tekort aan ambulanceverpleegkundigen is het nu nog vaak lastig om deze patienten binnen korte tijd over te plaatsen. Het effect daarvan is dat de afdeling SEH ‘verstopt’ raakt met patiëeten die eigenlijk geen spoedeisende hulp meer nodig hebben.

Speciale stickers

Ambulance Amsterdam levert de chauffeur en ambulance; de SEH de hiervoor speciaal opgeleide verpleegkundigen. De extra ambulance is herkenbaar aan speciale stickers; de wagen wordt niet ingezet voor ongelukken of andere spoedgevallen.

Acute zorg

Door deze gezamenlijke aanpak wordt de druk op de afdeling spoedeisende hulp van het Amsterdam UMC verlicht en kunnen de gewone ambulances van Ambulance Amsterdam zich beter focussen op patie?nten die acute zorg nodig hebben..
Deze nieuwe ambulance is er voor patiëeten die kunnen worden verplaatst van het Amsterdam UMC (locatie AMC) naar een regionaal ziekenhuis.

De afgelopen jaren is de druk op de afdelingen spoedeisende hulp in Amsterdam flink toegenomen. Daarnaast kampt Ambulance Amsterdam, net als veel andere ambulancediensten in Nederland, met een tekort aan ambulanceverpleegkundigen. Het gevolg: ’s avonds worden minder geplande overplaatsingen uitgevoerd, wachttijden lopen op en de afdelingen spoedeisende hulp liggen vol met patienten die eigenlijk zouden kunnen worden overgebracht naar hun eigen, regionale ziekenhuis.

‘We hebben samen met Ambulance Amsterdam onze eigen SEH-verpleegkundigen getraind, zodat zij mee kunnen rijden op deze ambulance en de verpleegkundige zorg kunnen leveren die de patiëet nodig heeft. Met de ambulance en chauffeur van Ambulance Amsterdam kunnen wij zo patiëeten sneller uitplaatsen. Dat geeft lucht op onze SEH’, aldus Peter Leenhouts, hoofd Spoedeisende Hulp locatie AMC.

“Wij zijn blij met deze pilot”, zegt Jeroen Hollmann, hoofd Operatie van Ambulance Amsterdam. “Hiermee kunnen we testen of deze variant op de al bestaande ambulancezorg verlichting geeft in het acute zorgproces en of de doorstroming van patiëeten verbetert. De samenwerking met de afdeling spoedeisende hulp is hierin essentieel”.

Deze ambulance rijdt dagelijks tussen 15 en 23 uur. Het gaat om een proef van vier maanden, die deze week is begonnen.

Bron: UMC Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen