European Healthcare Awards – Nederlandse zorgproject wint

Het Centre for Overweight and Adolescent Children’s Healthchare (COACH) van het Maastricht UMC+ heeft in Londen de European Healthcare Design Award gewonnen in de categorie Interior Design and Arts. Het Utrechtse experience designbureau Tinker imagineers nam de prestigieuze prijs in ontvangst voor het ontwerp van een speelse en interactieve wereld die kinderen met overgewicht en hun ouders stimuleren in de richting van een gezonde leefstijl.

Menselijke zorgomgeving

De jury van de EHD Awards waardeert inspirerende projecten die op een unieke manier een menselijke zorgomgeving creëren, waarin de waarden van de zorgverlener zijn weerspiegelt in het interieur design. Met COACH laten de ontwerpers zien dat voor een tijdelijke locatie, op een beperkte oppervlakte en met beperkte financiële middelen een zeer inventief pop-up ontwerp tot stand is gekomen dat bovendien volledig demontabel en her te gebruiken is.

“COACH is a playful, action packed creative project and a strikingly innovative response to contemporary issues regarding healthy behaviour and lifestyle changes at a young age. It challenges current conventions in healthcare design and services and was the unanimous choice of the judges.”

Ontwerpstrategie: ‘transform treatment into play’

Bij COACH staat het element ‘spelen’ centraal. Consulten vinden plaats in vrolijk gekleurde paviljoens. Het vlakken- en lijnenspel refereert aan dat van speelvelden, maar dan door elkaar gehusseld. De ruimte heeft ogenschijnlijk een hoog ‘niets-moet-alles-mag’-gehalte. Een scala aan interactieve spellen verreist rekken, klimmen, balanceren, bewegen en samenwerken. In de open wachtkamer, waar niemand daadwerkelijk wacht, begint de ‘behandeling’ vóór de afspraak. De strategie is succesvol: bij 70% van de deelnemers verbetert het gewicht en lukt het onder begeleiding van COACH langdurig gezonder te leven.

Oprichter van het COACH-programma en kinderarts Anita Vreugdenhil: “in de speelse omgeving voelen de kinderen zich thuis en gaan ze als vanzelf op ontdekkingstocht. Ze leren zonder druk over goed eten en genoeg bewegen. De ruimte verwijst niet naar een ziekenhuisomgeving en de speelse spreekkamers helpen ons om het luchtig te houden.”

European Healthcare Design Awards

De jaarlijkse European Healthcare Design Awards erkennen excellent ontworpen zorgomgevingen in Europa en de rest van de wereld. In de categorie ‘Interior Design and Arts’ waren drie projecten genomineerd, waaronder het interieur van de afdeling Tandheelkunde van het Radboud UMC van Wiegerinck en Ex Interiors. Het Prinses Maxima Centrum stond op de longlist. De Susan Francis Design Champion Award ging naar Bas Molenaar (EGM en hoogleraar Bouw en Gezondheidszorg aan de Technische Universiteit in Eindhoven). Andere Nederlandse winnaars zijn de High-Risk Pregnancy Toolkit van Philips Design i.s.m. het Rode Kruis in de categorie Design Innovation and Quality Improvement.

Meer informatie: http://europeanhealthcaredesign2018.salus.global/conference-static-page/ehd-awards-2018-winners-announced

Bron: Tinker