Medewerkers LUMC houden Sit-in tijdens lunchpauze

Op maandag 9 juli trappen de werknemers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) om 7.00 uur in de ochtend af met stiptheidsacties die tot 15 augustus zullen duren. Ze voeren actie, omdat ze van hun werkgever meer waardering en respect eisen in een goede cao. Het personeelstekort is zo hoog dat werknemers het werk, zowel fysiek als mentaal, niet meer aankunnen. Openstaande vacatures kunnen niet worden ingevuld, waardoor het draaien van overuren eerder normaal dan uitzonderlijk is geworden.

‘Tijdens de lunchpauze zullen minimaal 200 artsen, verpleegkundigen, administratief medewerkers en andere collega’s een rij vormen vanaf de hoofdingang van het LUMC en daar gedurende hun middagpauze blijven zitten, terwijl zij hun boterhammen eten’ zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Het is uitzonderlijk dat het personeel in de UMC’s van hun volledige pauze kan genieten en nu laten ze dus letterlijk zien dat ze even moeten bijkomen van de hoge werkdruk, door de hele pauze op de grond te zitten.’

Personeelstekort leidt tot hoge werkdruk

De werknemers zetten zich ondanks de aanhoudende werkdruk, al jaren met hart en ziel in voor een goede patiëntenzorg, maar de werkgevers lijken dat niet te waarderen. Daarom eisen ze nu een fatsoenlijke loonsverhoging, concrete afspraken over de aanpak van de hoge werkdruk en een goede generatieregeling, want er moet veel meer jonger personeel bijkomen. Uiteraard staat tijdens de acties de patiëntveiligheid in alle gevallen voorop.

Werken conform afspraak

Zolang de stiptheidsacties duren, verrichten medewerkers hun werkzaamheden conform hun arbeidsovereenkomst en genieten ze van alle koffie-, lunch- en theepauzes, zoals vermeld in hun rooster. Overwerk wordt niet meer verricht en het dienstenrooster mag tot tien kalenderdagen voor aanvang niet meer gewijzigd worden. Handelingen die plaatsvinden op de spoedeisende hulp, Intensive Care, de afdelingen neonatologie of acute psychiatrie en in de operatiekamers, dienen eerst afgerond te worden, voordat er pauzes mogen worden genomen. Op de overige afdelingen mag het werk worden overgedragen aan bevoegde collega’s.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao UMC’s zijn afgelopen 28 mei vastgelopen. Er vallen ongeveer 60.000 mensen onder deze cao.

Dinsdag trappen de collega’s van het UMC Utrecht af met stiptheidsacties en later zullen ook de medewerkers van de andere zes Universitair Medisch Centra aansluiten. Tevens organiseren FNV-vakbondsleden van het MUMC+ in Maastricht dinsdag een grote actiebijeenkomst voor en met collega’s.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen