4 hardnekkige mythes over het dragen van contactlenzen

0
2072

Meer dan 60% van de mensen heeft hulpmiddelen nodig om beter te zien. Dat betekent dat er meer mensen zijn die wél lenzen of een bril hebben, dan dat er mensen zijn die zonder hulpmiddelen scherp kunnen zien. Bij het kiezen tussen een bril of contactlenzen zijn veel overwegingen die gemaakt moeten worden. Helaas klopt lang niet alle informatie die u op het internet kunt vinden. Daarom leggen we vandaag de vier meest hardnekkige mythes aan u voor.

Kan een lens achter uw oog komen te zitten?

Wat gebeurt er wanneer een lens van uw oog schiet tijdens het draaien van uw oog? Veel mensen denken dat de lens achter uw oog terechtkomt waar de lens vast komt te zitten. Een idee waar menigeen rillingen van krijgt, maar gelukkig betreft het hier een mythe. Wanneer we kijken naar de anatomie van een menselijk oog wordt namelijk direct duidelijk dat hier helemaal geen ruimte voor is achter het oog.

Gaan ogen sneller achteruit met lenzen?

Onze ogen gaan met de jaren steeds verder achteruit. Dat is vervelend, maar is het daadwerkelijk zo dat contactlenzen de achteruitgang van de ogen verergeren? Dat is niet altijd het geval. Wanneer u kiest voor lenzen die water en zuurstof doorlaten, dan verslechteren uw ogen alleen nog door ouderdom, niet door lenzen. Hebt u echter lenzen die geen water en zuurstof doorlaten, maakt u de lenzen niet goed schoon en houdt u deze te lang in? Dan kunt u vaat ingroei in uw ogen krijgen, waardoor de ogen wél sneller achteruitgaan. Dit is dus gemakkelijk te voorkomen door wel goed voor uw ogen te zorgen en de juiste lenzen te bestellen. Zoals multifocale lenzen die water en zuurstof doorlaten.

Beschermen contactlenzen tegen de zon?

Dit is een mythe die deels waarheid geworden is de laatste jaren. De standaardvariant van de contactlens beschermt uw oog echter helemaal niet tegen de zon. Er zijn nieuwe varianten op de markt gekomen die een UV-absorberend filter hebben en die de schadelijke straling van de zon verminderen op het oog. Het is echter niet zo dat u hiermee ook tegen de zon in kunt kijken. Ook wanneer u contactlenzen hebt is het uitzoeken van een goede zonnebril dus een vereiste.