Ketenzorg voor Parkinsonrevalidatie LSVT-BIG Meander Medisch Centrum

Array

Meander Medisch Centrum initieert ‘Shared Care’ ketenzorg voor patiënten met Parkinson in de regio Eemland. Parkinsonpatiënten konden al sinds 2015 in Meander Medisch Centrum terecht voor de revalidatiebehandeling LSVT-BIG, die hen leert om ‘groter’ te bewegen. De vraag naar deze therapievorm is enorm gegroeid. Daarom is de samenwerking met fysiotherapeuten en ergotherapeuten in de regio gezocht. Vandaag is de eerste ketenzorgbijeenkomst, met als doel in de regio BIG for LIFE oefengroepen op te zetten en te faciliteren dat patiënten dicht bij huis door een jaarlijkse TUNE UP hun resultaten op peil kunnen houden.

Parkinsonrevalidatie

Shared Care ketenzorg houdt in dat er een intensieve samenwerking is met therapeuten in de regio, die het nabehandeltraject gaan aanbieden. Elke Parkinsonpatiënt heeft jaarlijks een TUNE UP nodig, een soort APK om het fysieke functioneren in kaart te brengen en te trainen wat nodig is. Parkinson is een progressieve ziekte, waarbij zich steeds nieuwe verschijnselen aandienen. LSVT-BIG is bedoeld om de gevolgen van dit ziekteproces te vertragen.

Gemotiveerd en enthousiast

Om mensen te helpen dagelijks gemotiveerd te blijven oefenen is de BIG for LIFE oefengroep opgezet in het ziekenhuis. Fysiotherapeut Tineke Snoeijer: “Het is een van de meest gemotiveerde oefengroepen die ik ken, mensen zijn erg enthousiast en ze gaan door het samen trainen nog meer vooruit. Sommigen gaan zelfs hun sport weer oppakken, bijvoorbeeld hardlopen, wandelen of paardrijden. Het is een enthousiaste patiëntengroep die hard groeit, daarom zijn we blij met de fysiotherapiepraktijken in de regio die deze zorg willen overnemen.“

De LSVT-BIG-training komt uit Amerika en is wetenschappelijk onderbouwd. De therapie duurt vier weken en is intensief. Patiënten trainen vier dagen per week een uur in het ziekenhuis en dagelijks een half uur thuis. De resultaten zijn positief. Fysiotherapeut Alette de Pooter: “Patiënten kunnen al heel snel in dezelfde tijd de dubbele afstand lopen, gemakkelijker een broekknoop vastmaken, of een bed opmaken. Wat we oefenen verschilt per persoon, afhankelijk van waar de patiënt behoefte aan heeft. Ook zien we dat de balans, houding, conditie en lenigheid van de patiënt verbetert.” Alle patiënten zijn significant vooruit gegaan in hun kwaliteit van leven. Hun ervaring wordt ondersteund door objectieve klinimetrische data.

De resultaten zijn het beste bij mensen die in een vroeg stadium van Parkinson of Parkinsonisme zitten. Het is belangrijk dat patiënten na afronding van hun therapie dagelijks hun oefeningen blijven doen. Alette: “Hiervoor geldt ‘use it or lose it’. Bewegen is het dagelijkse medicijn, anders verslechtert het functioneren van de patiënt weer.”

Alle fysiotherapeuten en ergotherapeuten die betrokken zijn bij de ketenzorg, zijn geschoold in LSVT-BIG zodat de kwaliteit van de behandelingen optimaal is. Voorwaarde om in te stromen in het nabehandeltraject is het volgen van de LSVT-BIG training op de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Meander Medisch Centrum. Patiënten die in aanmerking willen komen voor de LSVT-BIG training of de Shared Care nabehandeling, kunnen contact opnemen met de afdeling Revalidatiegeneeskunde.

Fotobijschrift: Training van een BIG for LIFE oefengroep. Foto: Meander MC

Bron: Meander MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen