Stille tocht in Universitair Medisch Centrum Groningen Wie: honderden werknemers van het UMCG

Op dinsdag 14 augustus hielden honderden werknemers van het UMCG een stille tocht door het ziekenhuis. Zij kwamen in actie voor een goede cao voor de universitaire ziekenhuizen (cao UMC’s).

Acties

Overal in het land voeren vakbonden en medewerkers van de Universitair Medische Centra (UMC’s) acties voor een betere cao. Laboranten, artsen, verpleegkundigen en andere collega’s vragen hun werkgever om achter hen te gaan staan in hun strijd om een nieuwe cao. Ze eisen een fatsoenlijk loon, minder werkdruk en een goede generatieregeling.
De stille tocht startte via diverse ingangen en liep dan via een rode lijn naar de hoofdingang waar de tocht via een groene lijn langs diverse afdelingen verder ging zodat meer medewerkers konden aansluiten. De tocht eindigde bij de fontein in het midden van het UMCG waar ze de voorzitter van de Raad van Bestuur, Jos Aartsen een speciaal cadeau overhandigden.

UMC’s in actie

De onderhandelingen voor een nieuwe cao UMC’s zijn afgelopen 28 mei vastgelopen. Sindsdien worden in de acht Universitair Medische Centra ludieke acties gehouden. In Leiden en Utrecht zijn deze al uitgebreid met stiptheidsacties die meerdere weken duren. Later deze zomer zullen er meer stiptheidsacties plaats gaan vinden. Wanneer werkgeversvereniging NFU niet over de brug komt, verharden de acties in de komende tijd.

De cao UMC geldt voor ongeveer 60.000 werknemers.

Bron: FNV Zorg en Welzijn