Beweeg voldoende in het vliegtuig

1 persoon op 5.000 vluchten langer dan vier uur duren krijgt een trombose bij een van de passagiers. Niet elke vlucht duurt immers langer dan vier uur. “In absolute cijfers een laag aantal, maar toch moeten mensen zich ervan bewust zijn”, aldus dokter Offner.

“Passagiers met moeten ingelicht worden”

“In principe kan het iedereen overkomen. Zowel huisartsen, voor mensen met een familiaal verhoogd risico, als vliegtuigmaatschappijen kunnen passagiers er extra attent op maken.”Journaliste Sofie Demeyer was een van hen, zo blijkt uit een artikel van UZA.

Oorzaak

De exacte oorzaak van een trombose is nog niet gekend. Al zijn er wel een aantal factoren die meespelen: de duur van de vlucht, het gebrek aan beweging waardoor er weinig bloedcirculatie is, en de droge en warme lucht waardoor het bloed uitdroogt.

“En ook de medische voorgeschiedenis”, aldus hematoloog Fritz Offner (UZ Gent). “Sommige mensen hebben genetisch meer aanleg voor bloedstollingen. Vrouwen die dan nog eens hormonen nemen, de anticonceptiepil dus, hebben zelfs een ernstig verhoogd risico.”

Attent maken

Demeyer: “Niemand heeft ooit expliciet verwezen naar het risico. Nochtans heeft mijn familie wel de medische voorgeschiedenis.”

Dit type trombose is meestal niet fataal. Toch kunnen passagiers beter voorzorgsmaatregelen nemen. “Bewegen aan boord, regelmatig van zitpositie veranderen en vermijden de benen te kruisen, kunnen al helpen”, zegt Gadisseur. “En ook voldoende drinken. Geen alcohol, want daar droog je van uit. Wie een voorgeschiedenis heeft, kan zich ook preventief laten inspuiten met een antistollingsmiddel.”

Tips voor in vliegtuig

Bovendien zijn ook luchtvaartmaatschappijen al langer op de hoogte van het probleem. TUI en Brussels Airlines bijvoorbeeld hebben in hun veiligheidskaart en magazine oefeningen opgenomen die de bloedcirculatie tijdens de vlucht stimuleren.

Bron: UZA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen