Hoge vaccinatiegraad voor mazelen belangrijk

De vaccinatiegraad, oftewel het aandeel zuigelingen, kleuters en schoolkinderen dat de vaccinaties uit het RVP krijgt, is nog steeds hoog maar daalt de laatste jaren. In Nederland krijgen steeds minder zuigelingen, kleuters en schoolkinderen prikken voor bof, mazelen en rodehond (BMR). In Europa vallen er zelfs alweer doden door mazelen.

De vaccinatiegraad voor bof, mazelen en rodehond is zelfs tot onder de norm gedaald. De norm van 95 procent van de Wereldgezondheidsorganisatie, die nodig is om mazelen uit te bannen, wordt in Nederland bij de eerste BMR-prik al niet meer gehaald.

Bof, mazelen en rodehond (BMR)

In Nederland krijgen steeds minder zuigelingen, kleuters en schoolkinderen prikken voor bof, mazelen en rodehond (BMR). In Europa vallen er zelfs alweer doden door mazelen. Het Europees Parlement luidt de noodklok en roept op tot actie tegen de ‘zorgwekkende’ afnamen van de vaccinatiegraad in de Europese Unie.

Vaccinatiegraad zorgwekkend

De WHO vindt de daling zorgwekkend en roept op tot actie tegen de ‘zorgwekkende’ afnamen van de vaccinatiegraad in de Europese Unie. Overigens is niet alleen in Nederland een daling te zien. Belangrijkste reden om niet tegen BMR te vaccineren of daarover te twijfelen, zijn zorgen over mogelijke bijwerkingen van het de vaccinatie.

Eerder dit jaar eiste het Parlement dat lidstaten vluchtelingen die Europa binnenkomen zorgvuldig screent en eventueel laat vaccineren. ‘Er zijn in vluchtelingenopvangcentra al uitbraken die gemakkelijk kunnen worden voorkomen. Om ervoor te zorgen dat oude ziekten die we in Europa succesvol hebben uitgeroeid, zoals polio, via migratie tot nieuwe epidemieën leiden, moet de vaccinatiegraad voor het RVP hoog blijven.

Voorlichting

Een hoge vaccinatiegraad is belangrijk. Wanneer veel mensen zijn ingeënt tegen een infectieziekte, komt deze ziekte minder vaak voor (groepsbescherming). Ook kwetsbare mensen en mensen die (nog) niet zijn ingeënt, lopen dan minder risico de ziekte te krijgen. Ze worden als het ware beschermd door de ingeënte groep. Om dit effect te behouden is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zijn ingeënt.

Sinds enige jaren zijn in Europa opnieuw kinderen en zelfs volwassenen die overlijden door mazelen, terwijl dat jarenlang niet het geval was. Meer voorlichting en transparantie over onderzoeken zijn nodig om gewetensbezwaren tegen vaccins alleen weg te nemen. We moeten zorgen dat oude ziekten, die we in Europa succesvol hadden uitgeroeid, zoals polio, door een te lage vaccinatiegraad, nieuw leven inblazen.

Bronnen:  WHO & RIVM

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen