Netto resultaat GGZ-sector verdubbelt, meer personeel en ruim 4.000 vacatures

De GGZ-sector heeft 2017 met goede financiële resultaten afgesloten. Ondanks moeilijke omstandigheden als toenemende regeldruk en krapte op de arbeidsmarkt hebben de instellingen samen een positief resultaat behaald van 111 miljoen euro tegen 58 miljoen euro in 2016. De bedrijfsopbrengsten stegen met +2,2% sterker dan de bedrijfslasten met +1,6%. De kosten van de geestelijke gezondheidszorg voor de Nederlandse samenleving bedroegen in 2017 in totaal 6,6 miljard euro. Tegelijkertijd groeide het aantal werknemers voor het eerst in jaren weer licht (circa +1000 fte) en laten ook de investeringen (+28,2%) een flinke plus zien. Dit blijkt uit een analyse van 205 jaarverslagen van GGZ-instellingen over 2017 door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, en Verstegen accountants en adviseurs. De onderzochte organisaties vertegenwoordigen 95% van de sector.

Grote instellingen maken meer winst

Met een verdubbeling van het netto resultaat, een versterking van de solvabiliteit en een verbetering van de liquiditeit heeft de GGZ-sector de bedrijfsvoering redelijk op orde. Dat neemt niet weg dat 41 van de 205 GGZ-organisaties over 2017 rode cijfers hebben gepubliceerd. Dit is iets meer dan in 2016, toen 39 organisaties verlies draaiden. De verliezen worden onder meer veroorzaakt door reorganisatie- en fusiekosten. De financiële verschillen tussen de diverse organisaties zijn vrij groot. Vooral de grotere GGZ-organisaties hebben hun resultaten in 2017 zien verbeteren. Verder blijkt dat ook de kleinere organisaties goede financiële resultaten presenteren. Daarbij gaat het vaak om organisaties die zich richten op een specifieke doelgroep of vorm van zorgverlening.

Minder bedden, meer personeelsleden in GGZ

Met het verplaatsen van zorg naar de patiënt in zijn omgeving – de ambulantisering van de ggz – heeft de sector in 2017 een flinke stap gezet: de klinische capaciteit daalde met -11,5 procent naar ruim 24.000 beddenTegelijkertijd is voor het eerst in drie jaar het aantal medewerkers in de GGZ in 2017 weer licht gestegen, met +1,3%. De 205 onderzochte organisaties hadden samen zo’n 73.000 voltijd arbeidsplaatsen. Per saldo is er sprake van een instroom van circa 1.000 fte. Ondanks de toename van het aantal personeelsleden, worstelt ook de GGZ met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt.
Eind 2017 waren er ruim 4.000 openstaande vacatures in de sector. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures is in 2017 toegenomen met maar liefst +39%. “Veel organisaties huren meer extern personeel in. Dat zien we terug in de jaarcijfers. De kosten voor personeel niet in loondienst zijn in 2017 enorm toegenomen, met 21,7%. Ze maken nu 7% van de totale personeelskosten van 4,8 mld euro uit“, aldus Frank Kaptein, bestuurder van Intrakoop.

Investeringen stijgen, maar nog niet op het oude niveau

Net als in 2016 zijn in 2017 de inkoopuitgaven gestegen, met +3,5%. Dat komt onder meer door een toename in de patient- en bewonersgebonden kosten met 2%, terwijl het aantal cliënten met -5,3% en het aantal opnameplaatsen met – 11,5% afnam door een verschuiving naar ambulante zorg.
Ook de investeringen zijn flink toegenomen, met +28,2% ten opzichte van 2016. De sterke stijging is vooral zichtbaar bij investeringen in bedrijfsgebouwen en terreinen (+40,0%) én is het gevolg van een aantal lopende nieuw- en verbouwprojecten. Dit is opvallend, omdat investeringen de afgelopen jaren steevast sterk daalden. Een mogelijke verklaring is dat de sector een inhaalslag maakt en dat er vooral sprake is van noodzakelijke (vervangings-)investeringen. De investeringen van 190 miljoen in totaal zijn nog altijd fors lager dan een aantal jaren terug. Toen bedroegen investeringen in de GGZ jaarlijks rond de 300 miljoen euro.
Het rapport jaarverslagenanalyse 2017 GGZ-sector kunt u downloaden als PDF van een extern domein.
Bron: Intrakoop
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen