4 september – World Sexual Health Day – Dag van de seksuele gezondheid

Array

Let’s talk about sex, Twijfels en onzekerheden, overboord ermee!
Van elke 20 artikelen over eetgewoonten, sporten en beauty is er slechts ééntje gerelateerd aan seksuele onzekerheden en twijfels. Dus het wordt hoog tijd dat we daar meer aandacht aan besteden. We praten uiteraard graag over seksuele posities, vermakelijke verhalen over lastige dates of high-tech seksspeeltjes, maar we zouden ook meer moeten praten over seksuele onzekerheden en twijfels. Time to man up!

Weg met *ongemakkelijke stilte* en wanneer en hoe te beginnen over veilig seks met je partner of one night stand.

Verlegenheid slechte raadgever

Seksueel gezond zijn begint natuurlijk wel met goed voor jezelf zorgen en  verantwoordelijkheid nemen op het gebied van veilige seks. Dat je verlegen bent om over seks te praten, mag nooit een reden zijn voor onverantwoordelijk gedrag. Vind je het vervelend om condooms te kopen? Dat kan gewoon online, zodat ze discreet thuisgestuurd worden.

Onverantwoordelijke gedrag

In the heat of the moment, we kennen het allemaal, maar blijf verantwoordelijk. Niets is zo vervelend, dan het gevoel achteraf dat je het onveilig gedaan hebt en je schaamt voor je naïeve gedrag. Als je met iemand seks kan hebben, kan je ook het gesprek voeren dat het altijd beter safe than sorry is. Dus maak er geen big issue, zorg dat je een condoom bij de hand hebt, zodat het geen lange onderbreking hoeft te zijn en jullie allebei zorgeloos kunnen genieten.

Anticonceptie

Goed voorbereid zijn tijdens seks om een ongewenste zwangerschap en soa te voorkomen, is nog geen vanzelfsprekendheid onder jongeren. Hoogopgeleide jongeren gebruiken vaker anticonceptie dan lager opgeleiden, maar zijn ook seksueel actiever en lopen daardoor meer risico.  Bayer, Rutgers en Sense.

Eén op de 5 jongeren gebruikte niet altijd anticonceptie of een betrouwbare methode met de laatste sekspartner, blijkt uit het onderzoek Seks onder je 25e  van Rutgers en Soa Aids Nederland in 2017. Onder hoogopgeleiden gebruikte 1 : 10 jongens  en 1 : 20 meisjes niets tijdens seks met laatste partner. Bij losse seksuele contacten gebruikte 1 : 4 jongens en 1 : 10 meisjes niets om een zwangerschap en of soa te voorkomen.  Van de 1000 jong volwassen vrouwen hebben er 24 een ongeplande zwangerschap meegemaakt, en dat geldt voor 16 van de 1000 jong volwassen mannen. Bij ongeplande zwangerschap bleek 42% van de jong volwassen mannen en 32% van de jong volwassen vrouwen geen anticonceptie te gebruiken, en bij een derde ging er iets mis, bijvoorbeeld een gescheurd condoom of de pil vergeten.

 

Studenten seksueel actiever

De studententijd is voor veel jongeren een tijd van nieuwe mensen leren kennen en jezelf ontdekken. Seksuele contacten en nieuwe relaties maken daar veelal onderdeel van uit. Hoogopgeleide jongeren gebruiken vaker anticonceptie dan laagopgeleide jongeren, maar ze zijn ook seksueel actiever. Zo blijkt ook uit het onderzoek. Ze hebben meer sekspartners en gebruiken vaker een datingapp voor afspraakjes en seks. Vergeleken met laagopgeleide jongeren hebben ze bovendien vaker seks onder invloed van alcohol. Dan is het risico groter dat ze geen condoom gebruiken of door overmatig drankgebruik moeten braken, waardoor de pil niet goed meer werkt. Voorlichting en goed voorbereid zijn is dus belangrijk bij aanvang van het studentenleven. Niet alleen meiden zijn verantwoordelijk voor het voorkomen van zwangerschap, het gaat jongens net zo goed aan. Zwangerschappen kunnen we voorkomen (in de meeste gevallen) met anticonceptie maar helaas de seksuele overdraagbare ziektes niet. Door een condoom te gebruiken heb je natuurlijk ook geen 100% garantie, omdat er altijd iets mis kan gaan. Maar toch, veilig vrijen is een must!

Break the silence, juist vandaag!

Het is natuurlijk echt niet meer van 2018 dat we nog steeds deze discussie moeten openbreken. Laten we vandaag het voorbeeld geven en spreek met je partner, vrienden en loved ones. We doen het (bijna) allemaal dus bespreek wat je dwars zit en waar je twijfels liggen. Je zult zien, we hebben allemaal wel iets waar we onzeker over zijn. Sharing is Caring en Love Seks.

Bron: Bobbery, Lelo, Bayer, Rutgers en Sense

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen