Een derde van Nederlanders denkt dat dementie hetzelfde is als geheugenverlies.

Straatonderzoek: 1200 mensen getest op kennis over dementie
Een derde van de Nederlanders denkt dat dementie hetzelfde is als geheugenverlies. Dit blijkt uit straatonderzoek  in Almere, Rotterdam en Den Haag tijdens de actiedag ‘Zien is 1…Doen is 2’ van Samen dementievriendelijk. 50 vrijwilligers legden aan 1200 voorbijgangers zes stellingen voor over hun kennis van dementie en hoe om te gaan met mensen met dementie. Ook minister Hugo de Jonge en wethouder Kavita Parbhudayal van Den Haag deden de kennischeck bij mensen op straat.

Dementie versus geheugenverlies

Een derde van de Nederlanders denkt dat dementie een ander woord voor geheugenverlies is. Dementie is meer. Andere signalen van dementie zijn bijvoorbeeld moeite met dagelijkse handelingen, onrust en veranderingen in gedrag. Minister Hugo de Jonge: “Momenteel zijn er in Nederland 270.000 mensen met dementie en in de komende twintig jaar verdubbelt dat aantal. Toch weten we met elkaar nog maar weinig over dementie.”

Omgaan met mensen met dementie lastig

Opvallend is dat Nederlanders wel weten dat dementie vaak voorkomt. 85% heeft de stelling dat ieder uur 5 mensen in Nederland dementie krijgen met “waar” beantwoord. Tegelijkertijd vinden Nederlanders het lastig hoe ze om moeten gaan met iemand met dementie. Dit blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction. 42% vindt het namelijk lastig om iemand met dementie op straat die mogelijk hulp nodig heeft te benaderen.

Almere, Rotterdam en Den Haag

Dat de vrijwilligers van Samen dementievriendelijk juist in Almere, Rotterdam en Den Haag het onderzoek uitvoerden, is geen toeval. In deze steden is het extra relevant om aandacht te vragen voor dementie. Almere is de stad waar het percentage mensen met dementie tussen nu en 2040 het sterkst zal stijgen. De gemeente waar momenteel de meeste mensen met dementie wonen is Rotterdam en Den Haag is de hoofdstad van de provincie met de meeste mensen met dementie. In Almere werden 371 voorbijgangers getest. In Rotterdam en Den Haag waren dat er 389 en 408.

Eigen kennis testen en vergroten

De actiedag maakt deel uit van een bewustwordingscampagne die afgelopen maand is gestart. Julie Meerveld van Samen dementievriendelijk: “We houden deze actie om onze samenleving dementievriendelijker te maken, maar ook om mensen toe te rusten met kennis over dementie. Bijvoorbeeld als je op straat loopt, maar ook tijdens je werk in de winkel, bij de bank of in de horeca. Voor meer kennis over het omgaan met mensen met dementie kunnen mensen een online training doen.” De gratis training ‘GOED omgaan met dementie’ is te volgen op www.samendementievriendelijk.nl.

Samen dementievriendelijk

Samen dementievriendelijk is een vijfjarig programma met als doel om Nederland dementievriendelijk te maken. Het is een initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS, in het kader van het Deltaplan Dementie.
Bron: Samen dementievriendelijk

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen