Peloton fietsers met diabetes naar Granada voor La Vuelta a Sierra Nevada

0
773

Zesdaagse tour levert donaties voor BvdGF en onderzoeksresultaten met Eversense XL op
Elf Nederlandse fietsers met diabetes vertrekken op zaterdag 15 september aanstaande naar het Spaanse Granada om deel te nemen aan La Vuelta a Sierra Nevada. Deze fietstocht is een WeBike2ChangeDiabetes Challenge, geïnitieerd door de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). In Granada sluiten nog zestien Spaanse fietsers aan, waarna het gezamenlijke peloton op zondag start met de eerste van de zes dagelijkse, intensieve fietsetappes van en naar Granada, van 16 tot en met 21 september.

Het doel van deze alternatieve Vuelta is donaties (om gratis evenementen voor kinderen met diabetes mogelijk te maken) op te halen voor de BvdGF, de stichting van oud-topvolleyballer Bas van de Goor die zich inzet om het leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. Daarnaast is het doel te laten zien dat je met diabetes je sportieve ambities kunt waarmaken. Ten slotte wordt, rondom en tijdens de tour informatie, ervaringen en inspiratie uitgewisseld.

La Vuelta a Sierra Nevada

Aan La Vuelta a Sierra Nevada nemen ook medische professionals deel die gespecialiseerd zijn in diabetes. Zij begeleiden de groep mensen met diabetes, maar zullen tijdens de tour ook een observationele studie uitvoeren. Het team specialisten onderzoekt wat de invloed is van extreme inspanningsomstandigheden op sensoren bij personen met diabetes. Voor het continu monitoren van bloedglucosewaarden tijdens de onderzoeksperiode wordt gebruik gemaakt van zowel het Eversense XL CGM-systeem als de Free Style Libre Flash Monitor. Het  onderzoek wordt uitgevoerd en begeleid door prof. H.J.G. Bilo van het UMCG/ Diabetes Onderzoekscentrum, ing. M.J. Fokkert  en R.J. Slingerland  van het Isala klinisch chemisch laboratorium en medisch specialisten uit Spanje.

CGM-systeem

Deze sportieve uitdaging stelt de deelnemers ook in staat om de prestaties van continue meters, tijdens intense fysieke activiteit, te evalueren en de effectiviteit van twee van de bestaande modellen in de markt te vergelijken. Het Eversense XL CGM-systeem wordt in Nederland geleverd door Roche Diabetes Care en is sinds juni van dit jaar op de markt gebracht. Het is het enige CGM-systeem dat tot 6 maanden aan één stuk kan worden gebruikt. Dit apparaat meet de bloedglucose via een kleine sensor die in de bovenarm onder de huid wordt ingebracht. De continu verzamelde meetgegevens worden via Bluetooth verzonden naar de smartphone van de gebruiker. Via een app heeft iemand met diabetes altijd inzicht in de bloedglucosewaarden. Na de challenge in Spanje blijven de fietsers de meters gebruiken, waardoor beide systemen gedurende een langere periode, tijdens intensieve lichaamsbeweging en in alledaagse situaties, vergeleken kunnen worden.

Bron: Roche