Toiletbeleid gemeenten schiet nog tekort

0
602

Er is een grote inhaalslag nodig in het toiletbeleid van gemeenten in Nederland. Dit blijkt uit een inventarisatie door Continentie Stichting Nederland (CSN) naar aanleiding van de Nationale Plasdag. In ons land kampen ruim 3,5 miljoen mensen met een vorm van plasproblemen [i].

Publiekstoegankelijke toiletten moeten voorkomen dat zij – én anderen met incontinentieproblemen – beperkt worden in deelname aan de samenleving. Gemeenten hebben hierin een verantwoordelijkheid vanwege het VN-Verdrag Handicap. Van de 380 gemeenten in ons land meldden er slechts 70 dat zij een actief toiletbeleid hebben. Uit de inventarisatie komt de gemeente ‘s-Hertogenbosch als beste naar voren.

Onderzoek

Uit kwalitatief onderzoek door Continentie Stichting Nederland ii blijkt dat gemeenten het belang van schone, veilige mannen-, vrouwen- en mindervalidentoiletten vaak wel inzien, maar niet altijd op de agenda hebben staan. Van de 230 gemeenten die reageerden op de inventarisatie heeft 30% een actief beleid of ontwikkelt dit, 27% heeft geen beleid en laat dat zo. Van 23% werd alleen een overzicht van beschikbare toiletvoorzieningen ontvangen. De overige gemeenten moeten het toegezegde antwoord nog toesturen.
De gemeente ‘s-Hertogenbosch komt als beste naar voren; zij zet stevig in op gastvrijheid en daar horen goede toiletvoorzieningen bij. “‘s-Hertogenbosch gaat uit van belangen van de eigen inwoners en van gastvrijheid naar bezoekers. De toiletvoorzieningen zijn voor iedereen, ook voor mindervaliden en zijn goed vindbaar. De gemeente heeft contact met belanghebbenden over het toiletbeleid en wijst op toiletten bij derden, zoals horeca en theaters”, aldus Prof. Ruud Bosch, voorzitter van CSN.

Voorzieningen openbaar maken van groot belang

Het aanbod van toiletten in de openbare ruimte wordt voor een groot deel bepaald door gemeenten. Het maximaal openbaar beschikbaar stellen en vindbaar maken van voorzieningen door particulieren (o.a. door winkels, horeca en parkeergarages) hoort daar ook bij. HogeNood, een applicatie om snel een schoon openbaar toilet in de buurt te vinden, meldt dat sinds september 2017 totaal 484 openbare toiletvoorzieningen in Nederland aan de app zijn toegevoegd iii. “Wij hopen dat andere steden en gemeenten dit goede voorbeeld volgen. We zien de grootste groei in voorzieningen voor baby’s (26%) en mindervaliden (23%). In totaal zijn er 3.825 schone, veilige plasgelegenheden voor vrouwen geregistreerd in onze app. Dit zijn nog steeds 249 (6%) minder faciliteiten dan voor mannen”, aldus Bastiaan Meindersma van de HogeNood app. “Het aanmelden van schone en veilige toiletten kan via www.hogenood.nu.

Ongemak en onzekerheid door plasproblemen

In Nederland hebben 1 op de 5 mensen plasklachten, totaal ruim 3,5 miljoen mannen en vrouwen. Van hen heeft ongeveer 1 miljoen last van een overactieve blaas en een half miljoen is incontinent voor urine. Uit het Nationaal Plasonderzoek (2017) blijkt dat bijna driekwart van de mensen ongemak ervaart door hun plasklachten. Verder geeft ruim 35% aan dat ze hiervan een gevoel van onzekerheid krijgen. Mensen schamen zich voor hun plasklachten; het is een intiem probleem dat niet snel besproken wordt. Voor veel mensen zijn ernstige plasklachten een reden om thuis te blijven, uit angst elders niet tijdig een toilet te vinden. Op de Nationale Plasdag vraagt CSN hier extra aandacht voor en pleit ze voor meer openbare toiletten. Het VN-verdrag Handicap geeft daarbij een steun in de rug.

Over de inventarisatie

In juni zijn alle 380 gemeenten aangeschreven met 3 vragen: 1 – Zijn openbare toiletvoorzieningen opgenomen in het beleid van uw gemeente? 2 – Zo ja: hoeveel openbare toiletvoorzieningen zijn in uw gemeente beschikbaar? 3 – Zo nee: bent u voornemens openbare toiletvoorzieningen in uw beleid te gaan opnemen? Er hebben 230 gemeenten gereageerd, waarvan 186 met een inhoudelijk antwoord. Deze zijn gerubriceerd in:
  1. Positief antwoord op vragen 1 en/of 3: hebben/ontwikkelen beleid, totaal 70 gemeenten.
  2. Negatief antwoord op vraag 1 en 3: hebben geen beleid, totaal 64 gemeenten.
  3. Alleen overzicht beschikbare toiletvoorzieningen: neutraal, totaal 52 gemeenten.

Over het VN-Verdrag Handicap –

Het VN-verdrag handicap trad op 14 juli 2016 in Nederland in werking. Doel is het bevorderen, beschermen en waarborgen van meedoen in de samenleving door mensen met een beperking. In het verdrag is aangegeven wat de overheid moet doen om ervoor te zorgen dat de positie van mensen met een beperking of chronische aandoening verbetert. Incontinentie is een symptoom van een chronische aandoening. Aandacht voor openbare toiletten is daarmee onderdeel van implementatie van het Verdrag. De Vereniging van Nederlandse Gemeente heeft 25 ‘Koplopergemeenten’ geselecteerd. Deze hebben een voorbeeldfunctie bij de implementatie. Het betreft: Almere, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Dordrecht, Ermelo, Geldermalsen, Gooise Meren, Groningen, Haarlemmermeer, Hardenberg, Huizen, Krimpen aan den IJssel, Leiden, Maastricht, Meijerijstad, Oude IJsselstreek, Reusel-De Mierden, Rotterdam, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Westerveld, Woerden en Zwolle.

Over HogeNood –

De HogeNood app geeft een overzicht van ruim 5300 schone, openbare toiletlocaties in Nederland en België en is gratis te downloaden voor iPhone, Android en Windows smartphones via de gebruikelijke app stores. De app is bedacht door Bastiaan Meindersma, Brian Vink en Hjalmar Duif als project voor hun studie bedrijfskunde (Vrije Universiteit Amsterdam). Ze wonnen met de app de publieksprijs tijdens de Nationale App Prijs. Zie ook www.hogenood.nu.
i = Continentie Stichting Nederland
ii= kwalitatief onderzoek CSN onder 380 gemeenten in juni 2018
iii= cijfers van HogeNood over een periode van 10 maanden (21/9/2017 tot 21/7/2018)
Bron: CSN
 
Vorig artikelThuismonitoring voor zwangere vrouwen met kans op te hoge bloeddruk
Volgend artikelTegemoetkoming Q-koorts
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.