Nobelprijs voor de Geneeskunde naar immuuntherapie

0
833

De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de James P. Allison (USA) en Tasuku Honjo (Japan). Ze krijgen de prijs voor hun onderzoek naar nieuwe behandelingen van kanker op basis van immuuntherapie.

Volgens het Nobelcomité is het onderzoek “een mijlpaal in de behandeling van kanker”.

Allison en Honjo onderzochten de rol van het immuunsysteem en hoe bepaalde eiwitten zorgen er onder meer voor dat het immuunsysteem wordt geactiveerd. Maar er zijn ook eiwitten die juist een remmende werking hebben, ontdekte zowel Allison als Honjo. De onderzoekers zagen dat wanneer de rem eraf werd gehaald, immuuncellen kunnen worden gebruikt om tumoren aan te vallen en dit mechanisme kan worden gebruikt voor de behandeling van kanker worden ontwikkeld. Voor deze ontdekkingen was de vooruitgang op het gebied van kankerbestrijding niet zo groot, schrijft het Nobelcomité op Twitter. “De ontdekkingen van de immunologen hebben voor een revolutie gezorgd bij de behandeling van kanker.”

De prijs omvat een geldbedrag van omgerekend 870.000 euro. Sinds 1901 hebben 214 mensen deze Nobelprijs ontvangen.