Nobelprijs voor de Geneeskunde naar immuuntherapie

0
1113

De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de James P. Allison (USA) en Tasuku Honjo (Japan). Ze krijgen de prijs voor hun onderzoek naar nieuwe behandelingen van kanker op basis van immuuntherapie.

Volgens het Nobelcomité is het onderzoek “een mijlpaal in de behandeling van kanker”.

Allison en Honjo onderzochten de rol van het immuunsysteem en hoe bepaalde eiwitten zorgen er onder meer voor dat het immuunsysteem wordt geactiveerd. Maar er zijn ook eiwitten die juist een remmende werking hebben, ontdekte zowel Allison als Honjo. De onderzoekers zagen dat wanneer de rem eraf werd gehaald, immuuncellen kunnen worden gebruikt om tumoren aan te vallen en dit mechanisme kan worden gebruikt voor de behandeling van kanker worden ontwikkeld. Voor deze ontdekkingen was de vooruitgang op het gebied van kankerbestrijding niet zo groot, schrijft het Nobelcomité op Twitter. “De ontdekkingen van de immunologen hebben voor een revolutie gezorgd bij de behandeling van kanker.”

De prijs omvat een geldbedrag van omgerekend 870.000 euro. Sinds 1901 hebben 214 mensen deze Nobelprijs ontvangen.

Vorig artikelNederlander wil zelf controle over medische gegevens
Volgend artikelRutgers lanceert landelijke actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.