Foto: een patiënt (links) en bestuurder Peter Langenbach (rechts) genieten samen zichtbaar van een virtual reality beleving

Bijzonder “virtual” uitstapje voor oncologiepatiënten Maasstad Ziekenhuis

Array

Aandacht voor aandacht voor de oncologiepatiënten van het Maasstad Ziekenhuis.
Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur: “We zijn trots dat we samen met KWF Kankerbestrijding en SyncVR – als eerste ziekenhuis in Nederland – onze oncologiepatiënten en hun naasten samen een virtual reality (VR) beleving kunnen aanbieden. Het initiatief sluit naadloos aan bij e?e?n van onze vijf ambities ‘Aandacht voor aandacht’.

Virtual reality

Door de virtual reality brillen komen gesprekken op gang die even niets met het ziek zijn te maken hebben. Ik heb dat persoonlijk ervaren toen ik een virtueel uitstapje maakte met een patiënt. Het gesprek werd wezenlijk anders. We waren samen echt even in een andere wereld. Dit biedt afleiding en kan helpen bij eenzaamheid. Ook in de toekomst streeft het ziekenhuis naar meer soortgelijke initiatieven.”
Het initiatief zorgt ervoor dat patiënten en hun naasten een interactieve en gezamenlijke VR beleving ondergaan. Zo kan er bijvoorbeeld een virtuele wandeling over het strand gemaakt worden, een race over het circuit of een tour door New York. Uniek aan dit concept is dat zowel de patiënt als zijn of haar naaste zich in dezelfde interactieve virtuele omgeving begeeft waarin zij to?ch de ander kunnen zien, zodat een gesprek op gang komt en de ervaring in het ziekenhuis prettiger wordt.

Week tegen Eenzaamheid

Met de gezamenlijke VR beleving proberen de betrokken partijen de tijd die de patiënt in het ziekenhuis doorbrengt aangenamer te maken. Samen bekijken zij hoe deze innovatieve ontwikkeling ook ingezet kan worden op andere verpleegafdelingen in het Maasstad Ziekenhuis.
Het is een prachtig concept dat bovendien aansluit bij de ‘Week tegen Eenzaamheid’, die plaatsvindt van donderdag 27 september tot en met zaterdag 6 oktober en waarin speciale aandacht wordt gevraagd voor dit probleem. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich namelijk eenzaam. Als je wordt opgenomen in een ziekenhuis is eenzaamheid extra schrijnend.

Vernieuwing stimuleren

Het Maasstad Ziekenhuis wil innovatie – vernieuwing – stimuleren. Daarvoor is het innovatieloket met de naam ‘VIEW’ (Value Based Health Care, Innovatie, E-health en Wetenschappelijk onderzoek) in het leven geroepen. Het loket ondersteunt medewerkers om te vernieuwen en daarmee nieuwe initiatieven voor patiënten te realiseren. Dit is het eerste initiatief van het innovatieloket dat op concrete wijze is gerealiseerd in samenwerking met partners.

Foto: een patiënt (links) en bestuurder Peter Langenbach (rechts) genieten samen zichtbaar van een virtual reality beleving

Foto: een patiënt (links) en bestuurder Peter Langenbach (rechts) genieten samen zichtbaar van een virtual reality beleving

Het Maasstad Ziekenhuis is onderdeel van de ‘Coöperatie Zorg op Zuid’. Het werkt in dat kader intensief samen met het Ikazia Ziekenhuis, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum. Het Maasstad Ziekenhuis is tevens onderdeel van de Santeon groep, een landelijke samenwerking van zeven topklinische ziekenhuizen die het doel hebben de zorg steeds beter te maken.

Bron: Maasstad Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen