Presentatie eerste gentherapie erfelijke netvliesaandoeningen

Nederland staat aan de vooravond van een medische doorbraak in de oogheelkundige zorg: dankzij een nieuw geneesmiddel komt gentherapie voor het eerst in zicht voor mensen met een mutatie op het RPE65-gen. Deze genmutatie is een van de veroorzakers van erfelijke netvliesaandoeningen waaronder retinitis pigmentosa (RP) en Leber congenitale amaurosis (LCA). Voor deze ernstige oogaandoeningen bestond tot op heden geen behandeling.

Ooginjecties

Het geneesmiddel is ontwikkeld in de Verenigde Staten en bevat een werkende variant van het RPE65-gen. De bedoeling is dat het werkende gen de plaats inneemt van het gemuteerde (niet-werkende) gen. Op deze manier zouden netvliescellen weer goed moeten gaan werken. Het medicijn wordt eenmalig via een injectie in het oog gebracht onder het netvlies. Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de mensen die de deze ooginjectie kreeg, verbetering van het zicht merkte.

Gentherapie

Deze gentherapie is voor het eerst in Europa beschikbaar voor een oogaandoening. Het medicijn is geschikt voor mensen met een erfelijke netvliesaandoening die veroorzaakt wordt door een mutatie op het RPE65-gen. Oogarts Ingeborgh van der Born van Het Oogziekenhuis Rotterdam geeft tijdens het Oogcongres op 10 november 2018 in Utrecht een presentatie over deze innovatieve behandeling. Het oogcongres is een samenwerking tussen het Oogfonds, de Oogvereniging, de MaculaVereniging, de Hoornvlies Patiënten Vereniging en Vereniging OOG in OOG.

Bron: Oogfonds

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen