Allergie voorkomen door vroege introductie van pinda en bij baby’s

Decennialang is gedacht dat een voedselallergie voorkomen kan worden door producten als ei en pinda op latere leeftijd aan jonge kinderen te geven. Het tegendeel blijkt waar te zijn, juist het geven van pinda en ei op zeer jonge leeftijd (bij 4-8 maanden) helpt om een allergie te voorkomen.

Het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) start 1 november met een speciale pinda- en ei-poli voor zuigelingen. De poli is voor baby’s met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een allergie voor pinda en ei. Bijvoorbeeld baby’s met ernstig eczeem of die al eerder een ernstige reactie op voeding hebben gehad. Ook een ernstig voedselallergie bij ouders of broertje(s) of zusje(s) kan een reden zijn voor een consult. Het Martini Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Noord-Nederland dat deze poli aanbiedt.

Pinda- en ei-poli

Op de pinda- en ei-poli werken kinderartsen, kinderdiëtisten en kinderverpleegkundigen nauw samen en beoordelen zij hoe en waar pinda en ei veilig gegeven kan worden. Ze geven advies of het veilig is pinda en ei thuis te proberen, of dat dit in het ziekenhuis moet. Meestal gebeurt dit nog op dezelfde dag als het eerste consult. Alleen als uit onderzoek een verhoogd risico op pinda en/of ei allergie blijkt, vindt de test op een andere dag plaats.

Eczeem


Gerbrich van der Meulen, kinderallergoloog: ‘Kinderen met matig tot ernstig eczeem zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van een pinda- en ei-allergie. Die kan ontstaan als pinda- of eiresten via de (kapotte) eczeemhuid het lichaam binnen dringen, nog voordat een kind voor de eerste keer pinda(kaas) of ei gegeten heeft. De huid is niet de juiste plaats om voor het eerst met voeding in aanraking te komen. Dit moet gebeuren via het maag- darmkanaal. Dat stimuleert het immuunsysteem op de juiste manier om pinda of ei als veilig te beschouwen en geen allergie te ontwikkelen. Juist daarom is het belangrijk op zeer jonge leeftijd pinda en ei te geven en daarna wekelijks te blijven geven. Aan de andere kant is het dus ook belangrijk actief het eczeem te behandelen.’

Allergie voorkomen


Baby’s die een verhoogde kans op een voedselallergie hebben, krijgen bij de eerste keer de pinda of het ei stapsgewijs in oplopende hoeveelheden. ‘Kinderen met ernstig eczeem hebben een 12 tot 18 keer verhoogde kans om een voedselallergie te krijgen. Hoe later zij pinda en ei krijgen, des te groter de kans op een allergie’, zegt kinderdiëtist Irene Herpertz. Op basis van verschillende studies zijn de inzichten over het introductiemoment van pinda en ei veranderd. Waar eerder werd gedacht dat de introductie moest worden uitgesteld, is inmiddels duidelijk dat de leeftijd tussen vier en uiterlijk acht maanden het juiste moment is. Door op deze leeftijd pinda en ei te introduceren, kan bij 80% van deze groep kinderen een allergie voorkomen worden.

Over het MACK


Het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) is een bovenregionaal expertise- en behandelcentrum voor diagnostiek, behandeling en ondersteuning van kinderen met (verdenking) van complexe allergieën en is één van de acht expertisegebieden van het Martini Ziekenhuis. Het multidisciplinaire team van het MACK werkt samen aan een snelle doorlooptijd van de onderzoeken (maximaal twee maanden). Het team staat onder leiding van kinderarts-allergoloog Gerbrich van der Meulen en kinderdiëtist Irene Herpertz.

Bron: Martini Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen