MC Slotervaart bracht patiënt in levensgevaar door faillissement

0
510

Het faillissement van MC Slotervaart heeft zeker één patiënt in levensgevaar gebracht. Medisch specialist Hans-Martin Otten heeft hiervan melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Voor één van de patiënten was het abrupt aangekondigde faillissement, vorige week donderdag, bijna fataal. De patiënt ondergaat een zware chemotherapie. Na het faillissement werd de patiënt in allerijl overgeplaatst. De verzekeraar nam de leiding in deze uitplaatsingsoperatie. Maar door de chaotische taferelen werd de patiënt naar het verkeerde ziekenhuis gebracht. Behandelend arts Otten spreekt van een levensbedreigende situatie. Otten stelt dat zo’n fout nooit mag worden gemaakt, maar dat dat in de hectiek toch is gebeurd.

Een andere ernstig zieke patiënt heeft door het faillissement niet het medisch onderzoek gehad die hij normaliter zou krijgen, zegt Otten. Met het risico dat de diagnose gemist zou worden, hebben de artsen een scan zonder contrast gemaakt. Otten heeft beide (bijna-)calamiteiten bij de inspectie gemeld.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek naar de wijze waarop afgelopen week is omgegaan met de veiligheid van patiënten bij het faillissement van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen. De raad wil nagaan hoe het belang van de patiënten is afgewogen voor en tijdens het faillissementsproces. Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kan nog niet bevestigen dat er zo’n calamiteit is gemeld, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg).