Afweersysteem van de hersenen in kaart gebracht

0
1329
Human brain in blue x-ray view

Onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut en Amsterdam UMC hebben in kaart gebracht hoe T-cellen de hersenen langdurig kunnen beschermen tegen schadelijke virussen. De resultaten van het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications, zijn belangrijk voor het onderzoeken van de rol van het afweersysteem bij verschillende hersenziektes.

 

Afweersysteem

Het afweersysteem beschermt het lichaam tegen infecties en kanker. De zogenoemde T-cellen spelen hierin de sleutelrol. Als T-cellen niet goed zijn afgesteld, kan het leiden tot ontstekingen in onder andere de hersenen. Tot voorkort was er weinig bekend over de eigenschappen van deze cellen in gezonde hersenen. “We hebben nu meer kennis gekregen van de plaats van T-cellen in de hersenen, hoe ze er uitzien, wat ze aan ontstekingsstoffen maken en ook hoe ze onder controle gehouden worden,” zegt onderzoeker en neuroloog in opleiding Joost Smolders.

De onderzoekers hebben twee eiwitten (CTLA-4 en PD-1) gevonden die in grote hoeveelheden op T-cellen zitten. Deze eiwitten, waarvoor aan de ontdekkers dit jaar de Nobelprijs voor Geneeskunde is toegewezen, zijn een belangrijke rem voor T-cellen.

T-cellen

“Als we de normale spelregels beter kennen, waaraan T-cellen in de hersenen zich houden, dan kunnen we begrijpen waarin T-cellen bij hersenziekten hiervan afwijken. Dit kan tot vooruitgang in het begrip en de behandeling van ziekten als multipele sclerose leiden, maar ook bij de behandeling van tumoren in de hersenen.”

Hersendonoren

Met financiële steun van de Stichting MS Research hebben de onderzoekers T-cellen uit hersenweefsel van hersendonoren van de Nederlandse Hersenbank (NHB) onderzocht. “Voor het begrip van de rol van het afweersysteem in hersenziekten is een donorprogramma als de NHB van cruciaal belang. De kwaliteit van het materiaal maakt uniek onderzoek mogelijk.

Artikel: Tissue resident memory T cells populate the human brain, Nature Communications, doi: https://10.1038/s41467-018-07053-9.

Het Nederlands Herseninstituut

Het Nederlands Herseninstituut is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het verricht fundamenteel en strategisch wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de neurowetenschappen. Het accent ligt daarbij op hersenonderzoek en onderzoek naar het visueel systeem.

 

Nederlandse Hersenbank

De Nederlandse Hersenbank (NHB) verzameld goed gedocumenteerd hersenweefsel na overlijden van hersendonoren die zich bij leven registreren voor wetenschappelijke onderzoeksprojecten wereldwijd. De NHB is onderdeel van het Nederlands Herseninstituut, een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Bron:Nederlands Herseninstituut

Vorig artikelVPRO Tegenlicht: verovering van ons DNA
Volgend artikel‘Virtuele medicus gaat deel van de hartfalenzorg overnemen’
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.