De winter staat voor de deur, ook de griep komt er weer aan

Array

De één houdt er van, de ander heeft er een hekel aan; de kou, sneeuw en gezellige avonden bij de kachel. We moeten er allemaal aan geloven, op 21 december begint het winterseizoen alweer. Een donkere periode die tot 20 maart duurt en elk jaar weer voor veel overlast zorgt. In de maanden januari en februari is de kans namelijk groot dat je een griepje te pakken krijgt. Circa 160 op de 100.000 Nederlanders doorstaan deze maanden de griep. Maar waarom worden we in de winter ineens allemaal ziek? Vaak wordt gedacht dat de weersomstandigheden de boosdoeners zijn. Maar de weersomstandigheden in de winter staan niet direct in verband met de griep. Wat is dan wel de boosdoener?

De verschijnselen en symptomen van griep

Er kunnen twee soorten griep worden onderscheiden: de wintergriep en de zomergriep. Zoals de benaming aangeeft zijn deze seizoensgebonden. Beide griepen kunnen jou het hele jaar door treffen maar komen het meest voor in één bepaald seizoen. Verschijnselen van de wintergriep zijn onder andere: hoesten, keelpijn, hoofdpijn en koorts. Bij deze verschijnselen is het belangrijk om de neusholtes open te houden zodat de griep niet toeneemt. Dit kan met behulp van een neusspray of neusdruppels. Er zijn verschillende varianten neusspray en druppels beschikbaar. Dit maakt het een medicijn voor alle leeftijden.

Waarom valt een griepepidemie altijd in de winter?

De echte boosdoener van een griep is de droge lucht. Tijdens koude wintermaanden is de lucht vaak droog. Deze omstandigheden zijn ideaal voor een virus. Deze kan hier goed in overleven en zich verspreiden. Doordat je ziek wordt en moet niesen verspreid je het virus en worden anderen besmet.

Daarnaast zitten we in de winter lekker warm bij de kachel of verwarming. Echter zorgen een kachel en verwarming ervoor dat de lucht in huis erg droog wordt. Hierdoor maakt het menselijk lichaam minder speeksel aan en worden de slijmvliezen verdund. Het virus kan zo gemakkelijker binnentreden. Om dit te voorkomen kan je in de winter het beste een bakje water aan de verwarming hangen. Zo voorkom je dat de lucht te droog wordt.

De laatste boosdoeners zijn de korte, donkere dagen. Deze tellen weinig zonuren. Door de weersomstandigheden zitten we veel binnen en vangen we weinig of geen zon op. Hierdoor maak je minder vitamine D aan wat erg belangrijk is om je weerstand op peil te houden. Zo pak je een griepje sneller op. Dit geldt ook voor bewegen. Beweging draagt bij aan een goede weerstand. Je bent ’s winters minder buiten waardoor je minder beweegt.

Hoe verklein je de kans op griep?

Je kan jezelf nooit helemaal beschermen voor een virus. Wel kan je de kans verkleinen. Het is erg belangrijk dat je gezond eet én blijft eten. Een aantal voedingsstoffen en producten zijn van belang om binnen te krijgen wanneer je de griep wil voorkomen. Maar er zijn ook producten die je beter kan vermijden wanneer je een griep voelt aankomen. Een aantal tips betreft voeding:

  1. Zorg dat je voldoende vitamine C en D binnen krijgt
  2. Vermijdt producten met kwik, dit metaal zit voornamelijk in vissoorten
  3. Vermijdt bewerkte voedingsstoffen zoals kunstmatige suikers en verzadigde vetten
  4. Eet groene groenten zoals spinazie en broccoli
  5. Drink genoeg water

Bron: MedicalFacts

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen