Nierdonor publiceert boek over zijn nierdonatie bij leven

De ins en outs van nierdonatie bij leven is interessant voor iedere nierpatiënt, alle mensen die iemand met een nierziekte in hun omgeving hebben, en zeker ook voor potentiële donoren of zij die eerst meer over nierdonatie bij leven willen weten, voordat zij hierover een besluit nemen.

Louis Ekas (1959) publiceert twee jaar na dato een boek over zijn nierdonatie: De ins en outs van nierdonatie bij leven. Zijn zoektocht naar een geschikte donor voor zijn nier, heeft destijds veel stof doen opwaaien. Hij bood namelijk als eerste in Nederland zijn nier om niet aan via de media met daarbij één wens: zijn nier was bestemd voor een vader of moeder.

Wanhopige oproep

In 2014 zag Ekas de wanhopige oproep van een jonge moeder die dringend op zoek was naar een gezonde nier. Hij besloot op dat moment dat hij haar een van zijn nieren wilde schenken. Helaas bleken zij niet te ‘matchen’. Zijn wens om te doneren bleef. Wel had Ekas de wens dat hij zijn nier aan een vader of moeder wilde doneren.

Omdat hij niet-anoniem wilde doneren en het liefst aan een andere vader of moeder, kon hij niet terecht bij de verschillende transplantatiecentra. Hij mocht daar alleen anoniem doneren of aan een familielid, vriend of kennis in nood. Met zijn wens viel hij tussen wal en schip. Maar Ekas liet het er niet bij zitten. Hij ging de strijd aan met de gevestigde orde en vond via de media en de Stichting Doneren en Transplanteren, een vader voor zijn nier. In 2016 kreeg Ed Vlietman een gezonde nier van Ekas.

Nierdonatie

Zijn boek dat onlangs uitkwam, schreef hij vanuit een nieuwe missie; meer mensen bereiken die een van hun nieren bij leven willen afstaan aan een nierpatiënt, anoniem of niet-anoniem. Het nieravontuur, want dat werd het, van Louis Ekas en Ed Vlietman met ups en downs, vormt de kern van het verhaal. Twee mannen die elkaar hiervoor niet kenden, maar sinds de geslaagde niertransplantatie een bijzondere band met elkaar hebben en ieder jaar gezamenlijk hun nierverjaardag vieren.

‘Bekende’ nierpatiënten.

Daarnaast staan ook de verhalen van twee andere ‘bekende’ nierpatiënten in het boek. De vrouw aan wie Louis Ekas oorspronkelijk zijn nier had willen doneren en die hij op wonderbaarlijke wijze ontmoette tijdens het hele traject en een van de deelnemers aan De Grote Donorshow van BNN.
Hij beschrijft ook wat er allemaal komt kijken voor en na de transplantatie plus een verslag van de operaties zelf

Intussen is het mogelijk bij leven zowel anoniem als niet-anoniem (onder bepaalde voorwaarden) een nier te doneren. En kunnen nierzoekers en nierdonoren met elkaar in contact komen via de Stichting Doneren en Transplanteren.

Bron: EZPress

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen