Geef pensioen nu de aandacht die het verdient

0
506
Doctor holding money tweezers

Of u net begonnen bent met uw eigen praktijk of al aan het nadenken bent over de overname van de maatschap? U zult verschillende persoonlijke financiële keuzes moeten maken die grote gevolgen kunnen hebben op de zorg voor later. Pensioen bijvoorbeeld; het houdt ons wel bezig maar dat betekent helaas nog niet dat we ook in actie komen. Onderzoek wijst uit, en niet voor de eerste keer, dat we pensioen in principe wel belangrijk vinden maar zelden ook echt inzicht hebben in wat we straks precies krijgen. Laat staan dat we weten of dat dan ook genoeg is.

Enerzijds is dat goed te verklaren. Als mens hebben we van nature meer aandacht voor de korte termijn. De uitdagingen en onderwerpen waar we druk mee zijn, zijn vaak ook verbonden aan de levensfase waarin we op dat moment zitten. Het onderwerp pensioenbeleggen is alleen zo belangrijk dat het verstandig is om het juist wél nu al aandacht te geven. Als medisch specialist wilt u dan wel kunnen vertrouwen op een adviseur die uw sector kent. Samen kiezen we de juiste financiële oplossing die past bij uw carrière als medisch specialist.

Aanpassingen aan onze pensioenpijlers

Dat komt onder andere door de positieve ontwikkelingen rondom onze levensverwachting. We worden steeds ouder, en zullen daarom ook steeds langer moeten werken en steeds meer moeten sparen. Dit leidt tot een aantal aanpassingen aan onze pensioenpijlers.

De eerste pijler

Voor onze eerste pijler, het AOW, betekent dat dat de datum waarop iemand een AOW-uitkering ontvangt steeds verder opschuift en in de toekomst zelfs afhankelijk wordt van de levensverwachting.

De tweede pijler


Voor de tweede pijler, de verplichte deelname aan een pensioenregeling voor werknemers, zijn de consequenties van het feit dat we steeds ouder worden in lijn met die van de AOW. We gaan langer doorwerken voordat we met pensioen mogen. De termijn waarin er vermogen wordt ingelegd voor het pensioen wordt dus ook langer. Maar dit betekent helaas niet dat er ook daadwerkelijk meer geld in kas zit om het langere leven te financieren. Want er spelen er ook zaken mee als de lage rente, waardoor de dekkingsgraden van pensioenfondsen onder druk staan en ze bijvoorbeeld het pensioen dat ze uitkeren niet kunnen indexeren.

Pensioen als persoonlijke voorziening

Ook zijn er een aantal recente wijzigingen die een behoorlijke impact kunnen hebben. In 2015 is het maximaal salaris waarover pensioen opgebouwd mag worden afgetopt op € 100.000,-. En sinds vorig jaar zijn de mogelijkheden voor opbouw van pensioen in de B.V. beperkt.
Pensioen wordt daardoor steeds meer een persoonlijke voorziening. Gelukkig zijn er al heel lang mogelijkheden om persoonlijk meer pensioen op te bouwen, zoals lijfrente of banksparen. Deze vormen van pensioenvermogen opbouwen noemen we dan de 3e pijler van ons pensioen.

Professionele ondersteuning bij het opbouwen van de 3e pijler

Pensioenopbouw in de 3e pijler vraagt om professionele ondersteuning met kennis van de zorg. Dat heeft alles te maken met de (fiscale) spelregels. Of gebruik maken van de mogelijkheden in deze pijler u kan helpen is afhankelijk van uw financiële positie en vooral uw persoonlijke wensen en doelstellingen.

Het begint echter met in actie komen, en dat kan iedereen. Niet voor niets zeggen ze vaak “Visie en Actie zijn DE formule voor succes”.

Bron: EvL

Vorig artikelSpaarne gasthuis neemt bariatrie van MC Slotervaart over
Volgend artikelBernhoven ondertekent Taalakkoord laaggeletterdheid
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.